Актуелно

Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Србије

15.05.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је у Вашингтону, у оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, са државним секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом о унапређењу полицијске сарадње двеју земаља. Реч је о првом састанку једног српског министра полиције са америчким државним секретаром задуженим за унутрашње послове...
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Републике Србије
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Републике Србије
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Републике Србије
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Републике Србије
Стефановић и Мекалинен потписали Меморандум о разумевању између Владе САД и Владе Републике Србије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је у Вашингтону, у оквиру посете Сједињеним Америчким Државама, са државним секретаром за унутрашње послове САД Кевином Мекалиненом о унапређењу полицијске сарадње двеју земаља. Реч је о првом састанку једног српског министра полиције са америчким државним секретаром задуженим за унутрашње послове.

Након састанка Стефановић и Мекалинен потписали су Меморандум о разумевању између Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Србије о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција. Овај Меморандум омогућиће бржу размену информација о мигрантима, али и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима, што ће допринети већој безбедности две државе.

Министар Стефановић је, током састанка са државним секретаром Мекалиненом, истакао заинтересованост за унапређење полицијске сарадње, посебно у области ирегуларних миграција и тероризма. Двојица званичника разговарала су и о јачању капацитета српске граничне полиције, као и конкретним активностима које могу допринети унапређењу обучености полицијских службеника МУП-а Србије на чему ће се, како су се сагласили, радити у наредном периоду.

Министар Стефановић упознао је америчког колегу и са конкретним активностима које је Република Србија предузела током великог прилива миграната у нашу земљу 2015. и 2016. године, истакавши уједно да је наша земља увек поступала хумано према њима.

Како је истакао министар Стефановић, Србија се након рата на територији бивше Југославије суочила са неколико стотина хиљада српских избеглица, које су протеране са својих огњишта, те је тако била апсолутнo свесна и позиције миграната који су углавном побегли из ратом захваћених подручја.

Стефановић је, такође, нагласио да је српска полиција предузела и многобројне мере у борби против кријумчарења и трговине људима, имајући у виду да се током мигрантске кризе ова криминална активност значајно повећала.

Министар Стефановић и секретар Мекалинен разговарали су о миграцијама широм света, имајући у виду да је ово глобални феномен, и сагласили су се да само заједничка сарадња и бржа размена информација може допринети већој безбедности Србије и САД.

Амерички државни секретар за унутрашње послове Кевин Мекалинен истакао је током састанка да је ово добар корак напред у сарадњи наших полиција, али и да постоји доста просторa за њено унапређење у наредном периоду.

Такође, он је поздравио одлучност и спремност Републике Србије да се бори против ирегуларних миграција, потенцијалног тероризма и организованог криминала. Стефановић је на крају разговора позвао Мекалинена да посети Републику Србију.

Министар Стефановић је током посете Министарству за националну безбедност САД разговарао и са представницима националног контролног центра, који је саставни део Агенције за заштиту граница и царине САД. Том приликом представници овог центра упознали су српског министра полиције са њиховим радом и модалитетима могуће сарадње.