Aktuelno

Stefanović: Republika Srbija nastavlјa odlučnu borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta

20.11.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Moskvi da Republika Srbija nastavlјa odlučnu borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izrazivši ujedno zahvalnost Ruskoj Federaciji na podršci i pomoći koju pruža našoj zemlјi, posebno po pitanju sprečavanja prijema takozvanog Kosova u Interpol...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Moskvi da Republika Srbija nastavlјa odlučnu borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izrazivši ujedno zahvalnost Ruskoj Federaciji na podršci i pomoći koju pruža našoj zemlјi, posebno po pitanju sprečavanja prijema takozvanog Kosova u Interpol.

Ministar Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi povodom sastanka visokih zvaničnika za bezbednosna pitanja, sastao se danas i sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Ministar je upoznao Patruševa sa trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji i izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža našoj zemlјi po pitanju južne srpske pokrajine.

Patrušev je istakao podršku razvoju saradnje dve države u oblasti bezbednosti, ali i po drugim pitanjima koji su od nacionalnog interesa za Srbiju. On je dodao da tome doprinose i susreti najviših zvaničnika Srbije i Rusije koji daju dodatni impuls i dinamiku razvoju naših odnosa.

Stefanović i Patrušev su razgovarali i o aktuelnim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava čitav svet, između ostalih i Srbija i Rusija, istakavši da je trenutna bezbednosna situacija složena.

Oni su se saglasili da je za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i sajber pretnji neophodna bliska saradnja relevantnih organa svih zemalјa, jer je to od presudnog značaja za postizanje konkretnih rezultata.

Ministar Stefanović je istakao dobre rezultate srpske policije u borbi protiv narko-trafikinga i presecanja međunarodnih lanaca krijumčarenja droge, što je, kako je rekao, značajno zbog povezanosti organizovanih kriminalnih grupa na međunarodnom nivou.

„Pratimo situaciju i po pitanju migracija i kretanje migranata iz pravca Bliskog istoka, posebno imajući u vidu da postoji bojazan od infiltriranja terorističkih boraca, koji na ovaj način pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope“ istakao je Stefanović.

Stefanović i Patrušev su na sastanku postigli i dogovor o zaklјučivanju dva sporazuma koji će dodatno unaprediti saradnju Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti, od kojih se jedan odnosi na saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, a drugi na borbu protiv terorizma.

Ministar Stefanović će se tokom dana u Moskvi sastati i sa Generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom, sa kojim će razgovarati o važnosti dobre saradnje policija i tužilaštava u rešavanju najozbilјnijih krivičnih dela, posebno onih koji mogu ugroziti bezbednost države.