Актуелно

Ухапшени осумњичени за пореску утају, пореску утају у помагању и прање новца

02.02.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су О. К. (1964), одговорно лице ПД „Оки НП градња“ доо Нови Пазар, због постојања основа сумње да је извршио кривична дела пореска утаја и прање новца, као и С. К. (1970), одговорно лице ПД „Хана 20“ доо Нови Пазар, осумњиченог за кривична дела пореска утаја у помагању и прање новца.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца, кривична пријава у редовном поступку биће поднета против четири особе - фактички одговорног лица ПД „Бојан промет“ доо Косовска Митровица, одговорног лица ПР „Душан коп“ Ердеч и ПД „Душан коп градња“ доо Крагујевац, одговорног лица једног ауто-плаца у Крагујевцу и одговорног лица „Душко Кубурић ПР“ Лозница.

Сумња се да је О. К., од  2020. до 2022. године, ради избегавања пореских обавеза по основу пореза на добит и пореза на приход од капитала, у договору са одговорним лицима ПД „Бојан промет“, ПР „Душан коп“ Ердеч и ПД „Душан коп градња“, „Душко Кубурић ПР“ и ПД „Хана 20“, примио већи број фиктивних рачуна за услуге које нису извршене, а на основу којих је њиховим привредним друштвима и предузетничким радњама исплатио укупно 192.818.391 динар, лажно приказујући трошак у пословању.

Сумња се да су потом одговорна лица привредних друштава и предузетничких радњи лично или посредством одговорног лица једног ауто-плаца, подизала новац са рачуна, узимала унапред договорену провизију, а остатак предавала на руке О. К.

На тај начин О. К. је, како се сумња, оштетио буџет Републике Србије за 53.954.882 динара.

Припадници Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу  Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, до сада су у вези са извршењем кривичних дела наведене криминалне групе, поднели шест кривичних пријава против 16 особа због сумње да су извршиле већи број кривичних дела пореска утаја и прање новца. Они се терете да су на тај начин стекли противправну имовинску корист од 1.531.209.587 динара и утајили порез у износу од 746.609.760 динара.

Осумњиченом О. К. одређено је задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, док је С. К., уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.