Актуелно

Стефановић и Шенгкун: Добра сарадња Србије и Кине у области безбедности

18.06.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који борави у дводневној посети Руској Федерацији, састао се данас са високим представником Народне Републике Кине и секретаром Комитета за политичка и правна питања Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Гуо Шенгкуном...
Стефановић и Шенгкун: Добра сарадња Србије и Кине у области безбедности
Стефановић и Шенгкун: Добра сарадња Србије и Кине у области безбедности
Стефановић и Шенгкун: Добра сарадња Србије и Кине у области безбедности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који борави у дводневној посети Руској Федерацији,  састао се данас са високим представником Народне Републике Кине и секретаром Комитета за политичка и правна питања Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Гуо Шенгкуном.

Стефановић и Шенгкун оценили су, током билатералног сусрета, да је сарадња двеју земаља у области безбедности добра, посебно у области борбе против трговине наркотицима, организованог криминала и тероризма.

Министар и секретар Комитета, који се бави питањима безбедности,   разговарали су и о конкретним корацима у даљем унапређењу ове сарадње, почев од заједничких обука специјалних јединица и продубљивања сарадње између Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду и Народног универзитета јавне безбедности у Пекингу.  
 
Они су такође изразили задовољство због планираног успостављања заједничких полицијских патрола у Београду, поводом чега је Стефановић недавно потписао Меморандум о разумевању између два министарства са министром јавне безбедности НР Кине Џао Кеџијем.

Министар Стефановић је у разговору са Шенгкуном и овом приликом изразио захвалност НР Кини због принципијелног става о непризнавању такозваног Косова и принципијелној подршци Србији у њеном противљењу пријема такозваног Косова у Интерпол.   

Шенгкун је истакао да Кина остаје чврсто при свом ставу о непризнавању такозваног Косова и противљењу његовом уласку у Интерпол.

Министар Стефановић борави у посети Руској Федерацији, где ће у граду Уфа присуствовати 10. Међународном скупу високих званичника задужених за питања безбедности.