Грађани

Корисни савети за заштиту рачунара

1. Увек држите Ваш заштитни програм на рачунару укључен.

Ова врста рачунарског програма штити Ваш рачунар од покушаја извршилаца кривичних дела да приступе Вашем рачунарском систему, да оштете или избришу Ваше податке, отуђе корисничка имена и лозинке, или друге осетљиве информације.

2. Инсталирајте и увек вршите ажурирање антивирус програма на Вашем рачунару.

Функција антивирус програма је да спречи убацивање рачунарских вируса у рачунарске системе корисника. Уколико открију њихово присуство, они упозоравају корисника о томе, или их аутоматски бришу. Рачунарски вируси могу да заразе рачунар и без знања његовог корисника. Велики број антивирус програма може да се подеси тако да се њихово ажурирање врши аутоматски.

3. Ажурирајте оперативни систем на Вашем рачунару.

Оперативне системе инсталиране на рачунару потребно је ажурирати како би се испратио развој технологије, и како би се сигурносни пропусти на време открили и уклонили. Постарајте се да Ваш рачунар има најновију заштиту.

4. Пазите када вршите „download“, тј. када преузимате различите садржаје са интернета на свој рачунар.

Неки садржаји на интернету осмишљени су и направљени од стране извршилаца кривичних дела тако да могу да заобиђу и најсавременију антивирусну заштиту. Никада не отварајте прилоге електронских порука које су Вам стигле од особа које не познајете, и пазите када вам стижу поруке у чијим се прилозима налази садржај који Вам неко кога познајете шаље. Могуће је да пошиљалац кога познајете ни сам није свестан шта се налази у прилогу поруке коју вам је проследио.

5. Угасите Ваш рачунар када поред њега нисте присутни.

Са порастом великог броја интернет конекција са великом брзином протока многи корисници су стекли навику да рачунаре остављају укључене и спремне за рад у било ком тренутку. Гашењем рачунара извршиоцима кривичних дела се онемогућава да преузму контролу над његовим радом уколико је исти заражен рачунарским вирусом. На тај начин избегавате да постанете жртва злоупотребе (као нпр. да постанете део botnet мреже без вашег знања и пристанка).

Крађа идентитета

Крађа идентитета злоупотребом информационих технологија је са експанзијом употребе интернета постала једна од најчешћих активности извршилаца кривичних дела. Коришћење информационих технологија од стране корисника који нису довољно упућени у опасности које их очекују при употреби личних података који чине њихов идентитет на интернету, довело је до стварања велике количине личних података који су лако доступни извршиоцима кривичних дела.

ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАТЕ

Садржаји типа кеygene, crack и многи други који се могу бесплатно скинути са интернета врло често су заражени неким типом злонамерног програма, а понекад се иза њихове инсталације у ствари крије и сам злонамерни програм, који корисник који га је „скинуо“ са интернета покреће не знајући о чему се заправо ради, на тај начин несвесно компромитујући свој рачунар.