Архива

Храбри ватрогасац спасио дечака закључаног у стану

23.02.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Храбри новопазарски ватрогасац Мирко Пендић (32) притекао је у помоћ преплашеном трогодишњем дечаку који је случајно залупио врата и остао сам закључан у стану на шестом спрату вишеспратнице у  Новом  Пазару.

"Полако, корак по корак, прескочио сам са терасе суседног стана на терасу малишана. Угледао сам га кроз прозор. Био је уплашен. Пришао сам стаклу да ме види, махнуо му и рекао да се не плаши, да сам ту да му помогнем. Отворио је врата, притрчао ми и чврсто ме загрлио", каже за Полицију данас Пендић.

За драму у солитеру у Новом Пазару чуо је док је био на послу. Са колегом Фаруком Хаџићем се одмах упутио тамо. Стигли су за неколико минута, а испред стана сачекали су их дечакова мајка и комшије.

Пошто су врата метална, одлучили су да их не обијају јер би им за то требало пуно времена. Свесни да је сваки минут драгоцен,  ушли су у суседни стан и одмах изашли на терасу.

Дечаков осмех највећа награда

Двојица ватрогасаца везали су потом сигурносни опасач.

"Док је колега попуштао опасач а ја прескакао терасу нисам имао времена да размишљам да се налазим на висини од око двадесетак метара. Мислио сам само како да што пре дођем до дечака", прича Пендић.

Наш ватрогасац каже да ће му заувек у сећању остати тренутак када му се дечак осмехнуо и пришао да га загрли и то је награда која се ничим не може описати.

Иначе, у свом деветогодишњем раду у Ватрогасно-спасилачкој јединици у Новом Пазару, Пендић је помогао многим суграђанима, извлачио их из смрсканих аутомобила, из кућа које су захватили пожари, али и из блокираних лифтова. Овај позив, како каже, изабрао је јер је хуман и јер је велика срећа помоћи ономе ко је у невољи.

Пендић закључује да му је ово до сада био један од најважнијих задатака, између осталог јер је и сам отац једног  четворогодишњака и деветогодишњака.