Архива

Часни крст жандарми носе кући са поносом као велику светињу

20.01.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Припадници београдског Одреда Жандармерије Милорад Костић и Небојша Милић победили су у пливању за часни крст на Перућцу и у Смедереву.

Њих двојица први пут су учествовали у овој манифестацији и као најстарији међу такмичарима далеко испред свих препливали стазу дугу 33 метра.

Кажу да ни у једном моменту нису размишљали да ли ће победити, а пријавили су се првенствено јер су желели да на овај начин учествују у очувању српске вере и традиције.

Педесетдвогодишњи инструктор за обуку Милорад Костић био је само један од тридесетак такмичара који су у леденом језеру Перућац покушали да допливају до часног крста. Његове колеге већ годинама уназад учествују у традиционалном богојављенском пливању, а протекле године Костић је био вођа њиховог тима. Сада је решио да се опроба и као пливач.

" Желео сам да ово искуство поделим баш са њима, било нас је петнаестак из нашег Одреда. Нисмо осећали хладноћу, превише је адреналина. Међу нама били су и такмичари из Републике Српске, каже за Полицију данас Костић, који у Жандармерији ради од њеног оснивања.

Костић је као победник од општине Бајина Башта, која је организовала ово такмичење, добио икону Свете Петке, златни медаљон и пехар. Каже да ће ове награде заузети посебно место у дому и да ће им се највише обрадовати његово четворо деце и шесторо унучади.

Четрдесетпетогодишњи жандарм, заменик командира Јединице за обезбеђење Небојша Милић први је од шеснаест такмичара, бивших и садашњих спортиста, у отвореном базену у Југову код Смедерева допливао до часног крста. Јаку конкуренцију, међу којима су били веслачи, кик боксери, ватерполисти, оставио је далеко иза себе иако се за такмичење није спремао.

Каже да његов посао подразумева да је увек спреман за највеће изазове.

"Допливао сам до часног крста и узео га. Тај осећај се не може описати речима. Кући сам га донео са поносом као велику светињу. Тек сада када је код мене видим сву драж овог пливања", прича он и додаје да је такмичење организовала смедеревска православна црква од које је као победник добио слику манастира Острог и позлаћени крст.

Костић и Милић углас кажу да ова награда подједнако припада свим њиховим колегама који свакодневно ризикују своје животе како би грађани наше земље имали миран сан.

Иначе, припадници Жандармерије већ годинама учествују у пливању за часни крст на различитим локацијама широм Србије. Ове године, пре саме трке на Савском језеру почасна 33 метра препливао је и жандарм београдског Одреда Марко Томашевић, који је од 2007. до 2009. године побеђивао на овом такмичењу, и тиме отворио трку. Њему је уручено посебно признање као троструком победнику.