Архива

Интернационална мајсторија једног београдског инспектора

22.02.2018.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Како је бити прави мајстор и имати знање у борилачким вештинама које треба несебично и на правилан начин пренети деци, зна Милан Јованов, инспектор београдске полиције, дипломац и специјалиста Криминалистичко-полицијске академије, интернационални мајстор борилачких вештина, тренер за децу и одрасле.

Овај млади полицајац цео живот је посветио озбиљном учењу и усавршавању спорта и борилачких вештина. Човек спартанског духа, веле-шампион који је са тимом нанизао 68 сјајних медаља у кјокушин дисиплини има разлог да буде поносан – чак четири пута је био државни првак Србије и Црне Горе, два пута освајач првенства Европе и петог места на престижном светском првенству.

У својој амбицији без иједног застоја и препреке, успео је да положи и за невероватно мајсторско звање „сенсеи трећи дан“ у кјокушин каратеу, а диплома је стигла из Јапана.

Како је било издржати силне тестове, изборити се са собом ментално и физички, открива Милан Јованов: „Тежина теста огледа се у издржају шест сати непрестаног рада - састоји се од теста снаге и издржљивости од два сата, техника из места у кретању, 55 ката и 35 борби за редом. Само полагање има још већу важност с обзиром да сам полагао код једног од првих оснивача ове племените борилачке вештине, чувеног Јошиказу Мацушиме“.

Али, оно у чему је посебан значај, племенитост и хумани рад овог младог инспектора из Београда – то је рад са најмлађима.

„Желим своје знање да пренесем на млађе генерације и на тај начин их усмерим ка здравом животу, пробудим у њима спортски дух и подучим их како да се заштите од опасности са којима се могу суочити“, каже Јованов, који промовише борилачке спортове тренирајући децу узраста од 7 до 9 година, несебично делећи своје знање и таленат и баш то је оно што га покреће и испуњава.

 „Осећати се здраво, јачати физички и ментално и у свим ситуацијама остати присебан“ – то је парола коју Јованов подвлачи.

Милан у својој каријери не стаје, не прави паузе, већ иде узлазном путањом која стреми ка још већим, престижним такмичењима на којима ће са поносом представити своју земљу. А пре свега тога, посвећен је свом снагом деци и њиховом здравом одрастању уз спорт и борилачке вештине као најпозитивнијем могућем решењу уз које ће наша деца одрастати у способне и јаке људе у сваком погледу.