Архива

"Имамо један исти циљ, а то је борба против криминала"

05.09.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Сарадња полиција током туристичке сезоне у претходним годинама показала се као изузетан регионални модел, у оквиру кога су заједничким радом и разменом информација остварени добри резултати у сузбијању и превенцији криминала.

Руковођени добром праксом и резултатима, и ове године су на основу Протокола о сарадњи током туристичке сезоне у 2017. години, припадници српске полиције упућени у Црну Гору у регионалне центре Будва, Бар и Херцег Нови.

Инспектор београдске полиције Душан Илић, у оквиру пројекта "Сигурна туристичка сезона 2017", био је ангажован на подручју Републике Хрватске, у Полицијској постаји Опатија која припада Приморско-Горанској полицијској управи са седиштем у Ријеци.

"Наш задатак био је да помогнемо у послу колегама из Хрватске у случају да је држављанин Србије тамо извршио неко кривично дело, али и да помогнемо нашим држављанима ако су оштећени неким кривичним делом или да им изађемо у сусрет ако имају неких других проблема у вези којих можемо да помогнемо", прича Душан.

Каже да за време његовог боравка није било већих безбедносних изазова у којима су били укључени наши држављани, иако су присутни у великом броју у Опатији и околини, највећи део њих као туристи.

"У неколико наврата сам помагао хрватским колегама у вршењу провера које су се тицале наших држављана", каже Илић и наводи пример српске држављанке која је задржана у полицији у Опатији јер није имала лична документа, а испоставило се да је улазила у куће на територији Опатије. Каснијим проверама је, како каже, утврђено да је за њом расписана потрага у Републици Србији где треба да одслужи казну затвора за кривична дела која је вршила.

Њој су правосудни органи у Ријеци одредили притвор где је даље била процесуирана.

"Утврђивање њеног правог иденитета и чињенице да је осуђена на казну затвора у Србији где је расписана потрага за њом, у овом случају је трајала релативно кратко што је допринело да се ефикасније и брже процесуира", истиче Душан.

Напомиње да је, осим пар саобраћајних прекршаја, његов лични утисак, па и колега са којима је радио, да наши грађани не праве проблеме домаћинима, а такође и не доживљавају веће непријатности.

"Већих жалби наших грађана, бар мени, није било", каже Душан и истиче да су га хрватске колеге одмах прихватиле и да је са њима имао изузетну сарадњу.

"Нисам имао потребе за посебним прилагођавањем јер и ја, као и они, имамо један исти циљ, а то је борба против криминала. Осим неких ситница у процедуралним стварима, начин рада и размишљања колега се скоро не разликује тако да смо функционисали без проблема. Основни задатак био је да се нађем тамо нашим грађанима, али је ово била и одлична прилика да се размене искуства у вези посла и да се из прве руке чује како су се промене у њиховој полицији у последњих пар година одразиле на полицајце и њихов рад, поготову од уласка Хрватске у ЕУ".

Током боравка у Опатији Душан Илић је имао прилику да сретне и полицајце из Словачке, Пољске и Румуније и са њима размени искуства.

Према његовим речима, нашим грађанима пуно значи присуство српских полицајаца у местима у којима летују.

Илић истиче да је током боравка у Опатији, на послу и ван њега, у сваком тренутку био свестан да представља не само себе већ своју државу и професију којој припада.

"Иако је окружење у ком сам боравио изузетно лепо, у сваком тренутку сте у приправности и на располагању, тако да нема превише места за опуштање јер смо и тамо 24 часа полицајци. Док се туристи шетају, купају, одмарају, ми са колегама константно радимо како би они имали мир и спокој на одмору, што у великој мери овакав вид међуполицијске сарадње и омогућава. Ми смо управо ту да нашим грађанима као полицајци помажемо на сваки могући начин", завршава Душан Илић своје утиске из Опатије.

Његов колега Стојанче Стошић један је од припадника МУП-а који је био ангажован на подручју Црне Горе, конкретно у Центру безбедности Бар.

"Наши инспектори, заједно са колегама из Бара радили су на превенцији и сузбијању кривичних дела трговине наркотицима, људима, преварама, крађама и свим другим видовима криминала, контроли угоститељских објеката у којима се очекивало окупљање безбедносно интересантних лица, како из Црне Горе тако и са подручја Србије. Моје колеге које су биле у униформи највише су биле ангажоване на пословима пешачке и ауто патроле, регулисања саобраћаја, а обављале су и друге задатке које иначе обављају полицајци", каже Стошић.

Напомиње да у време његовог боравка у Бару није било безбедносно интересантних догађаја у којима су учествовали држављани Србије, нико од њих није ухапшен нити је извршио неко кривично дело.

Стошић је похвалио сарадњу са црногорским колегама, за коју каже да је била на изузетно професионалном нивоу.

 "Стекли смо пријатеље и остварили контакте који ће допринети да у будућности још ефикасније сарађујемо", каже Стојанче Стошић.