Архива

Широм Србије рониоци Жандармерије извели вежбе спасавања на води

20.09.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Широм Србије рониоци Жандармерије извели вежбе спасавања на води
Широм Србије рониоци Жандармерије извели вежбе спасавања на води
Широм Србије рониоци Жандармерије извели вежбе спасавања на води

Рониоци Жандармерије током јула и августа извели су широм Србије низ показних вежби, које су имале за циљ повећање безбедности на купалиштима, али и подизање свести грађана о свим опасностима које река носи, посебно купање на неуређеним купалиштима.

Ове првенствено едукативне акције спроведене су на инцијативу потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, који је и присуствовао првој вежби изведеној у Београду.

Припадници ронилачке јединице Жандармерије кроз три сценарија приказали су  ситуације из реалног живота у којима може доћи до угрожавања безбедности грађана на рекама и језерима и способности и вештине припадника Министарства унутрашњих послова за спасавање на води.

Током свих акција посебан акценат стављан је на апел грађанима да се одговорно понашају на води током летње сезоне.

У вештине и способности припадника Ронилачке јединице Жандармерије током два месеца имали су прилике да се увере и бројни посетиоци и купачи на купалишту Рача у Бајиној Башти, где је вежба изведена у склопу манифестације "Дринска регата Бајина Башта 2017", на Земунском купалишту "Лидо", на градском купалишту у Белој Цркви, на Сребрном језеру где је вежбу са обале посматрало око хиљаду купача, затим на Дан рудара у Бору на Борском језеру где је за велики број купача из Бора и околине вежба ронилаца била несвакидашњи догађај, а огромним аплаузом исказали су своје одушевљене њиховим способностима.

Одушевљење нису крили ни посетиоци градских купалишта у Сремској Митровици, Новом Саду и Зрењанину.

"У свим овим градовима вежбама спасавања на води, које су биле усмерене на повећање безбедности на купалиштима, присуствовало је више хиљада грађана. Сви су, а посебно најмлађи посетиоци, са великом пажњом и нескривеним одушевљењем испратили сваки сегмент вежбе наших ронилаца", каже Игор Грцић, заменик команданта Ронилачке јединице Жандармерије.

Пре извођења вежби грађанима су подељени флајери са логом вежбе и кратким упутствима о понашању на води и у пловилу, а најмлађи посетиоци са родитељима возили су се нашим чамцима, што је за малишане био посебан доживљај.

"Имајући у виду да су вежбе наших ронилаца у овим градовима наишле на позитиван пријем код грађана, а пре свега дале очекиване резултате у погледу смањења броја утопљеника у односу на претходни период, што нам је и био циљ, планирамо да и наредних година наставимо са овим активностима", истиче Игор Грцић.