Архива

Осумњичена да је злоупотребама оштетила Етнографски музеј у Београду за више од 14 милиона динара

25.10.2017.
МУП

Број: 858/17
25. октобар 2017. године

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су М. М. (1957), одговорно лице Етнографског музеја у Београду, због постојања основа сумње да је извршила кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба у вези са јавним набавкама.

Ухапшени су и Ж. М. (1969), одговорно лице предузетничке радње "Home art", Р. Д. (1969), одговорно лице Омладинске задруге "Гаудеамус", П. М. (1984), одговорно лице Агенције за комуникацију и односе са јавношћу "New Rey", и И. Ш. (1984), одговорно лице Агенције за канцеларијско-административне послове "Sebastian MBI", који се сумњиче за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Кривична пријава биће поднета против још једне особе (1958), која се терети за злоупотребе у вези са јавним набавкама у саизвршилаштву.

Извршењем ових кривичних дела, како се сумња, Етнографски музеј у Београду оштећен је за више од 14 милиона динара.

Постоје основи сумње да је М. М. кривично дело злоупотреба службеног положаја извршила од августа 2014. године до данас, тако што је давала налоге служби рачуноводства да са рачуна Етнографског музеја врше уплате на рачуне наведених предузећа иако није постојала пословна сарадња са њима.

Пре тога, одговорна лица ових предузећа су, искоришћавањем својих овлашћења, издавала фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би М. М. имала основ за плаћање са рачуна музеја.

Након тога, одговорна лица ових предузећа подизала су новац са рачуна и у готовини га предавала служби рачуноводства Етнографског музеја, задржавајући притом провизију за себе.

Од провизије "Home art" је остварио добит у износу од 777.958 динара, "Гаудеамус" у износу од 956.887 динара, "New Rey" 185.822 динара и "Sebastian MBI" 52.970 динара.

М. М. је, како се сумња, потом давала налоге служби рачуноводства да новац исплаћује већем броју особа, чиме је Етнографски музеј оштетила за 13.678.898 динара.

Такође, сумња се да је М. М. у саизвршилаштву са 59-годишњом женом, у периоду од 7. јуна до краја децембра 2016. године, извршила и кривично дело злоупотреба у вези са јавним набавкама.

Како је једина имала информацију о пројектованој цени за јавну набавку услуга, М.М. је дала налог раднику за јавне набавке Етнографског музеја да осумњиченој мејлом достави податке о јавној набавци услуга у поступку јавне набавке мале вредности наруџбеницом, чија је процењена вредност износила 492.000 динара.

Након што су се на јавној набавци јавила три правна лица, изабрана је агенција чији је власник син осумњичене жене, који је доставио понуду само за две хиљаде мању од процењене вредности.  

Пошто Етнографски музеј није имао потребу за ангажовањем овакве врсте, оштећен је за износ од 490.000 динара, за колико је изабрана агенција остварила имовинску корист.

Петоро осумњичених, уз кривичне пријаве, биће приведено Тужилаштву за организовани криминал.