Архива

Ухапшени осумњичени да су оштетили буџет Града Зајечара за више од 13,9 милиона динара

11.09.2017.
МУП

Број: 736/17
11. септембар 2017. године


Припадници Министарства унутрашњих послова, по налогу Основног јавног тужилаштва у Зајечару, ухапсили су М. Т. и С. М., бивша одговорна лица у Граду Зајечару, осумњиченe да су оштетили буџет Града Зајечара у укупном износу од 13.960.799,90 динара.

М. Т. је ухапшена због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја на тај начин што је у периоду од септембра до децембра 2013. године, прекорачивши границе својих овлашћења, уговорила набавку робе у вредности од 13.960.799,90 динара, а без претходно спроведеног поступка јавне набавке.

С. М. је осумњичен да је, у саизвршилаштву, извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја на тај начин што је прекорачивши границе својих овлашћења усмено наложио М. Т. да изврши набавку робе, не придржавајући се Закона о јавним набавкама, те посредовао да Градска управа Зајечара од привредног друштва “OFY Company“ ДОО Београд изврши набавку робе укупне вредности од 13.960.799,90 динара, чиме је причињена штета буџету Града Зајечара у поменутом износу.

Њима је одређена мера задржавања у трајању до 48 сати, а осумњичени ће, уз кривичну пријаву, у законом предвиђеном року, бити приведени надлежном тужилаштву.

Поред наведеног, Вишем јавном тужилаштву у Зајечару поднета је и кривична пријава против С. М., као бившег одговорног лица Града Зајечара, као и Д. П. и А. В., бивших одговорних лица у ФК “Тимок” из Зајечара, због постојања основа сумње да су у саизвршилаштву извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Они су осумњичени да су у периоду од августа 2013. године до фебруара 2015. године, а у намери стицања противправне имовинске користи за „Тимочка ТВ и радио“, искоришћавањем свог положаја у ФК „Тимок“ закључили штетан уговор о пословној сарадњи по клуб на основу кога је у наведеном периоду ФК „Тимок“ сукцесивно уплатио „Тимочкој ТВ и радио“ новчана средства у укупном износу од 20.944.000 динара на име преноса утакмица и медијског промовисања.

Од ове суме је део новца у износу од 1.872.000 динара са рачуна ове телевизијске куће одмах пребачен на рачун привредног друштва „Беотон Р“ из Бора чији је фактички власник С. М., иако није уобичајена пракса да клуб плаћа телевизијској кући да врши ТВ преносе својих утакмица већ напротив.

Осумњичени су на тај начин, за наведени износ оштетили ФК „Тимок“, а „Тимочкој ТВ и радио“ и „Беотон Р“ прибавили имовинску корист.