Архива

Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије

06.10.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије
Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије
Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије
Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије
Полицијски пси у служби грађана више од четири деценије
Прва класа водича службених паса 1972. године

Полицијска бригада Полицијске управе за град Београд у свом саставу има Чету водича службених паса, која има традицију дугу 45 година.

Историјат ове јединице датира још из 1972. године, када је форимиран Вод водича службених паса у тадашњем Одреду милиције. Службени пси су тада били намењени за напад, одбрану и трагање, а циљ формирања вода је било обезбеђење председника председништва СФРЈ, употреба службених паса у истражним радњама и обезбеђење јавних скупова.

Први пас Икар, лабрадор ретривер за откривање експлозива и експлозивних направа стигао је 1989. године из Љубљане, а 1992. године пас  Џони, велики црни шнауцер обучен за откривање опојних дрога, добијен је са граничног прелаза Димитровград.

Прва класа водича службених паса завршила је курс 1972. године у Наставном центру Зуце.

Данас су службени пси обучени и спремни да пронађу наркотике, експлозивне направе, да открију и прате траг, пронађу особу и предмет за којима полиција трага, сачувају објекат, имовину али и заштите водича.

„Пас је незаменљив помагач човеку. Има развијено чуло њуха и слуха неколико пута јачи од људског и што је најважније, веран је пратилац. Бројне су ситуације у којима дресирани пас може да помогне полицајцу“, истиче командир чете водича службених паса Бојан Гавриловић.

Према његовим речима, водичи службених паса пре свега морају да воле животиње и рад са овим највернијим човековим пријатељима.

„Полицајци који желе да раде као водичи службених паса, прво се анкетирају, а затим долазе у чету на одређени период где се обавља тестирање и прати њихов рад и однос према псима.“

Они који испуне критеријуме и прођу тест, након одређеног периода, како наводи Гавриловић, пролазе кроз четворомесечну обуку.

„Увек се будућем водичу додељује млад и необучен пас, тако да заједно пролазе обуку, везују се један за другог и постају тим. Добар водич и службени пас морају да имају узајамно поверење“, наглашава Гавриловић.

Задатак водича службених паса је да обучава свог пса, да га одржава у доброј кондицији, али и да води рачуна о његовој храни, хигијени – чисти бокс у коме је смештен, да примети промене у понашању пса и исте пријави ветеринару.

Према речима Гавриловића, суштина је да се службени пас обучи за одређену намену и да као такав буде од непроцењиве помоћи полицијском службенику у откривању опојних дрога, проналазак експлозивних направа, за одржавање или успостављање јавног реда и мира.

„Само тако обучен пас од непроцењиве је помоћи полицијском службенику“, каже Гавриловић.

За обуку се бирају пси у узрасту од 12 до 18 месеци. Радни век службеног пса је око осам година, након чега одлази у заслужену пензију.