Архива

Дан Заштите од пожара

07.11.2017.
MУП

Београд

Број: 889/17

07. новембар 2017. године

Дан Заштите од пожара установљен је 7. новембра давне 1834. године када је министар унутрашњих послова, Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“, која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и формирања ватрогасно-спасилачких јединица.

Овај дан се у Републици Србији обележава већ 184. година у циљу информисања јавности о важности професионалне службе заштите од пожара и ватрогасно спасилачке јединице који као основни заједнички циљ имају заштиту живота људи и имовине у Републици Србији.

Ватрогасно - спасилачке јединице делују на целој територији Републике Србије, прве излазе на место ванредног догађаја, елиминишу појаву несреће, спасавају угрожено становништво и материјална добра и отклањају, у садејству са другим релевантним чиниоцима, последице ванредних догађаја.

Само током ове године, припадници Сектора су били ангажовани на преко 33 хиљаде интервенција, од тога највише у пожарима (преко 28 хиљада), током којих је од укупног броја  спашених грађана што је 1.551, само из пожара евакуисано 599 лица.

У склопу својих редовних активности, припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације велику пажњу посвећују едукацији најмлађих кроз низ активности као што су „Ватрогасац у школи“, „Полицајац у заједници“, „Основи безбедности деце“ као и кроз радионице, едукативне скупове и показне вежбе широм Републике Србије  у којима припадници ватрогасно-спасилачких јединица упознају децу и одрасле са начином поступања у случају опасности.  Током ове године, припадници Ватрогасно-спасилачких јединица спровели су преко 500 јавно-показних вежби на високим објектима, јавним објектима, индустријским постројењима, школама и предшколским установама, док су припадници ватрогасно-спасилачких јединица вршили едукацију 61.000 деце и преко 4.000 наставног особља у 1678 основних школа на територији Републике Србије.

С правом се каже да „ватрогасци спасиоци иду тамо одакле сви беже“, што се небројено пута показало у пракси. На овај начин припадници ватрогасно-спасилачких јединица свакодневно показују несебичност, пожртвованост и солидарност која их краси. Ватрогасци-спасиоци су најбољи пример за поштовање људских права, будући да на сваки позив одговарају у најкраћем могућем року и не праве разлику када је у питању спасавање људи и заштита њихове имовине.