Архива

Оркестар полиције обележио 70 година постојања

19.12.2018.
Оркестар полиције обележио је синоћ свечаним концертом у „Мадленијануму“ 70 година постојања, а потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да овај професионални ансамбл сигурно може да стане раме уз раме са колегама из Европе...
Оркестар полиције обележио 70 година постојања
Оркестар полиције обележио 70 година постојања
Оркестар полиције обележио 70 година постојања
Оркестар полиције обележио 70 година постојања
Оркестар полиције обележио 70 година постојања
Оркестар полиције обележио 70 година постојања

Оркестар полиције обележио је синоћ свечаним концертом у „Мадленијануму“ 70 година постојања, а потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић истакао је да овај професионални ансамбл сигурно може да стане раме уз раме са колегама из Европе.


„У последњих годину дана Министарство унутрашњих послова и људи из оркестра уложили су много енергије и труда. Ојачали смо Оркестар полиције који је у једном тренутку имао само 26 чланова, a данас има 61 члана. Набавили смо нове музичке инструменте, а они су своје музичко умеће показали на различитим манифестацијама“, рекао је Стефановић.

Министap је указао да је током 70 година постојања oркестар имао више од 10.000 јавних наступа и да је кроз његов састав прошло 300 музичара.

Стефановић се посебно захвалио пензионисаним и бившим члановима Оркестра полиције, који су своје ноте заувек уткали у историју и оставили је млађима у наслеђе.

„Старији Београђани сигурно се сећају мелодија које су се чуле Земунским кејом и Калемегданским парком, јер је тај музички репертоар чинио неизоставни део београдских викенда и градских свечаности. Није било важније градске, државне, спортске или културне манифестације коју нису обележили момци и девојке у униформама и звук њихових инструмената“, навео је Стефановић.

Истакавши да су квалитет и традиција oркестра одувек били цењени и препознатљиви, Стефановић је рекао да је поносан што је тако и дан данас.

„Без музике нашег оркестра ми данас не можемо да замислимо ни једну свечаност коју обележава Министарство, а посебно бих истакао да колеге из оркестра доприносе и учествују у свакој манифестацији којом промовишемо рад полиције у заједници“, рекао је Стефановић и подсетио да је оркестар учествовао и на Данима Београда, Светским данима музике, Љубичевским коњичким играма, Карневалу бродова и на разним акцијама хуманитарног карактера.

„Сви смо посебно поносни када на фудбалским и другим утакмицама наше репрезентације оркестар Министарства унутрашњих послова изводи химну „Боже правде““, нагласио је Стефановић.

Током једночасовног наступа Оркесrap полиције извео је премијерно нумеру „Песма Оркестра полиције“, коју су специјално за ову прилику осмислили чланови ансамбла Бранко Милинковић, Владимир Митровић и Филеп Балаш.

Публика је уживала и у нумерама „Словенски марш“ Петра Иљича Чајковског, „Предигра и коло“ из балета „Охридска легенда“ Стевана Христића, „Велика чочечка игра“ Петра Коњовића, „Чардаш“ Виториа Монтија, „Игра скакаваца“, Борислава Дугића и „Песма милиционара“ Бранка Каракаша.   

На свечаности, министар Стефановић постхумно је одликовао Стјепана Керетића, који је био диригент од 1972. до 1985. Године, а плакету за изузетну посвећеност, истицање и допринос у раду оркестра примио је његов син.

Плакете су урученe и пензионисаном члану оркестра Атанасу Арменском, као и истакнутом члану данашње поставе Карољу Бечеију.

Секретаријат унутрашњих послова у сарадњи са Скупштином града Београда основао је 1948. године „Оркестар народне милиције“. Од првих корака у данима када се тек успостављао озбиљнији музички живот у Србији, преко златних седамдесетих година, па све до данас, Оркестар полиције прошао је бројне изазове.