Архива

Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета

07.12.2018.
Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас на отварању Форума о српско-корејској сарадњи на тему јавне администрације да овај догађај има велики значај за припаднике министарстава унутрашњих послова две земље, као и да је наша држава препознала информациону безбедност као један од стратешких приоритета...
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета
Ребић: Информациона безбедност један од стратешких приоритета

Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас на отварању Форума о српско-корејској сарадњи на тему јавне администрације да овај догађај има велики значај за припаднике министарстава унутрашњих послова две земље, као и да је наша држава препознала информациону безбедност као један од стратешких приоритета.

Ребић је рекао да је значај овог Форума у томе што обухвата веома важне теме, као што су развој електронске управе, борба против сајбер-криминала, информациона безбедност и нова достигнућа у области форензике.

„Савремени начин живота подразумева употребу интернета и намеће потребу стварања модерне јавне управе са циљем да се, употребом нових технологија, побољша ефикасност, транспарентност и одговорност јавне управе. Министарство унутрашњих послова је, као део државне управе, препознало значај електронске управе, као један од начина поједностављења функционисања грађана који оствараују своја права пред државним органима“, рекао је Ребић.

Директор полиције је оценио да су пројекти током претходних неколико година омогућили грађанима да на један ефикаснији и комфорнији начин решавају своја статусна питања која су у надлежности Министарства унутрашњих послова.

„Подсетићу вас на пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ где се родитељима омогућава да на један комфоран и лак начин пријаве своје новорођено дете без доласка у полицијску станицу. Такође, грађани имају на располагању и апликације које олакшавају продужавање важности одређених личних докумената, али и олакшице приликом регистрације и техничких прегледа возила“ објаснио је директор полиције.

Ребић је истакао да све већа употреба интернета подразумева истовремено и развој информационе безбедности.

“У Републици Србији информациона безбедност је препозната као један од стратешких приоритета у развоју нашег друштва. Свакако смо отворени за сарадњу, јер желимо да постојећи ниво безбедности додатно унапредимо“, рекао је Ребић.

Он је поручио да Република Србија улаже велике напоре и средства у развој информационог друштва, посебно у развој сервиса електронске управе, као и да је Министарство унутрашњих послова надлежно за чување база података о грађанима што је велики задатак који се, како је констатовао, обавља на најбољи могућ начин.

Поводом нових безбедносних изазова, као што је борба против сајбер-криминала, Ребић је подсетио да је Министарство унутрашњих послова у септембру ове године организовало прву велику конференцију на ову тему, као и да је усвојена Стратегија за борбу против високотехнолошког криминала што, како је нагласио, показује јасну опредељеност МУП-а да се супротстави свим изазовима у овој области.

Генерални директор Министарства унутрашњих послова Републике Кореје Ђонгтек Лим захвалио се директору полиције Владимиру Ребићу на учествовању на Форуму, поручивши да је ово прилика за сарадњу у области електронских управа и сарадњу између стручњака, али и да се ојача пријатељство и билатерална сарадња две земље.

На маргинама Форума, директор полиције Владимир Ребић састао се са корејском делегацијом са којима је разговарао о унапређењу полицијске сарадње две земље.