Архива

Хркаловић: Евентуални пријем тзв. „Косова“ у чланство Интерпола представљао би кршење међународног права

17.10.2018.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић истакла је данас у разговору са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом да би евентуални пријем тзв. „Косова“ у чланство Интерпола представљао кршење међународног права, као и да би тим чином била прекршена правила и процедуре ове међународне организације...
Државни секретар МУП-а Дијана Хркаловић са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом
Државни секретар МУП-а Дијана Хркаловић са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом
Државни секретар МУП-а Дијана Хркаловић са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић истакла је данас у разговору са амбасадорима Алжира Абделхамидом Шебшубом и Туниса Сеифом Режебом да би евентуални пријем тзв. „Косова“ у чланство Интерпола представљао кршење међународног права, као и да би тим чином била прекршена правила и процедуре ове међународне организације.

Евентуални пријем тзв. „Косова“ у ову међународну организацију, како је истакла Хркаловић, представљао би пре свега кршење правно обавезујуће Резолуције Савета безбедности УН 1244.

Она је подсетила и да правила и процедуре Интерпола дефинишу да чланице ове организације могу бити само чланице Уједињених нација и посматрачи у УН.

Евентуална одлука о пријему тзв. „Косова“ у чланство, како је оценила Хркаловић, била би политичка одлука која би произвела несагледиве последице за све чланице ове међународне организације.

Тиме би, како је додала, била угрожена и експертска природа Интерпола.

Хркаловић се захвалила Алжиру и Тунису на њиховом непризнавању једнострано проглашене независности тзв. „Косова“ и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб указао је да је став те државе о непризнавању тзв. „Косова“ познат и нагласио да је Косово и Метохија саставни део Србије.

Амбасадор Туниса Сеиф Режеб истакао је да је спољнополитички став те државе непромењен и да не признају тзв. „Косово“.