Arhiva

Popović Ivković: MUP Srbije aktivno učestvuje u primeni i implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi

13.09.2018.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković potpisala je danas u Beču, na Ministarskoj konferenciji „Bezbednost i migracije – promovisanje partnerstva i fleksibilnosti“, Sporazum o automatskoj razmeni DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registraciji vozila, sa pratećim Sporazumom o sprovođenju i Memorandumom o razumevanju, u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi...
Popović Ivković: MUP Srbije aktivno učestvuje u primeni Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi
Popović Ivković: MUP Srbije aktivno učestvuje u primeni Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi
Popović Ivković: MUP Srbije aktivno učestvuje u primeni Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković potpisala je danas u Beču, na Ministarskoj konferenciji „Bezbednost i migracije – promovisanje partnerstva i fleksibilnosti“, Sporazum o automatskoj razmeni DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registraciji vozila, sa pratećim Sporazumom o sprovođenju i Memorandumom o razumevanju, u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

U uvodnom izlaganju državna sekretarka je istakla posvećenost i aktivno učešće Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako u primeni Konvencije, tako i u njenoj implementaciji.

„Praktično sprovođenje Konvencije ujedno značajno doprinosi i postepenom približavanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, standardima i dobrim praksama Evropske unije i Šengena“, poručila je Biljana Popović Ivković.

Državna sekretarka naglasila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova zaključivanjem ovog Multilateralnog sporazuma ispunjava deo obaveza koje predviđa Akcioni plan za Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost u procesu pristupanja EU.

„Dogovor o ovom sporazumu predstavlja korak napred prema evropskoj perspektivi za sve zemlje potpisnice Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi sa zapadnog Balkana, a ujedno doprinosi jačanju policijske saradnje među ugovornicama i unapređenju kako regionalne tako i evropske bezbednosti“, istakla je Popović Ivković.

Na kraju svog izlaganja državna sekretarka je poručila da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastaviti da se angažuje u svim procesima očuvanja regionalne bezbednosti.

„U okviru svojih nadležnosti pružićemo pun doprinos stabilnosti, miru i razumevanju u regionu uz punu saradnju sa međunarodnim partnerima“, zaključila je Biljana Popović Ivković.