Архива

Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала

05.07.2018.
Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас, на завршеној конференцији поводом затварања твининг пројекта „Борба против организованог криминала“ из програма ИПА 2013, да ће Република Србија, као и до сада, бити поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала, који представља једну од највећих глобалних безбедносних претњи...
Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала
Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала
Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала
Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала
Ребић: Србија je поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала

Директор полиције Владимир Ребић поручио је данас да ће Република Србија, као и до сада, бити поуздан међународни партнер у борби против организованог криминала, који представља једну од највећих глобалних безбедносних претњи.

„Борба против организованог криминала подразумева даноноћни рад, истрајност и више од стопостотног залагања, али и чврсту међународну полицијску сарадњу. Република Србија ће бити, као и до сада, поуздан међународни партнер у сузбијању овог вида криминала, који угрожава безбедност наших земаља, и у складу са том чврстом опредељеношћу, увек смо спремни да учимо и да унапређујемо начине те борбе“, рекао је Ребић на завршеној конференцији поводом затварања твининг пројекта „Борба против организованог криминала“ из програма ИПА 2013.

Директор полиције је истакао да је овај  пројекат значајно допринео јачању институционалних капацитета Управе криминалистичке полиције и подизању стандарда и квалитета у борби против организованог криминала.

„Српска полиција је, такође, кроз овај пројекат остварила тесну сарадњу са  експертима из форензичких института у Висбадену, Минхену и Лиону.  Имплементацијом овог пројекта и набавком опреме кроз претходне, Национално криминалистичко-технички центар МУП-а је у знатној мери достигао међународне стандарде  и препознат је као институција вредна пажње за сваку врсту будуће сарадње“ навео је Ребић.

Он се захвалио Европској унији, али и изразио посебну захвалност конзорцијуму земаља које су учествовале у реализацији твининг пројекта Савезној Републици Немачкој,  Републици Француској и Републици Словенији.

Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији  Сем Фабрици навео је да је ЕУ поменути пројекат финансирала у склопу ширих напора остваривања конкретних и опипљивих резултата Републике Србије у борби против организованог криминала.

„Борба против организованог криминала није важна само за приступање Србије Европској унији, она је битна за друштвено - економски развој земље и квалитет живота грађана“, рекао је Фабрици.

Амбасадор Републике Француске у Београду Фредерик Мондолони  истакао је одлучност Европске уније за наставак јачања сарадње са Србијом у циљу очувања заједничке безбедности и додао да је Француска изузетно задовољна резултатима који су остварени у оквиру пројекта „Борба против организованог криминала“.

„Изузетно сам задовољан билатералном сарадњом са Србијом, која се у септембру 2016. године конкретизовала потписивањем Споразума у Паризу о формирању заједничког криминалистичко – обавештајног тима“, рекао је Мондолони.

Заменик амбасадора Савезне Републике Немачке у Београду Александер Јунг истакао је да је Република Србија до сада отворила 14 поглавља у преговорима са Европском унијом, међу којима су и поглавља 23 и 24 која чине централну тему пројекта „Борба против организованог криминала“.

„Заједно са нашим партнерима Француском и Словенијом, Немачка је у протеклих 20 месеци са српским колегама поделила знање и искуство у области нормирања права и форензике. На тај начин још више смо  интензивирали нашу полицијску сарадњу и ојачали међусобно поверење“, рекао је Јунг.

Амбасадор Републике Словеније у Београду Владимир Гаспарич истакао је да Словенија подржава Србију на путу ка Европској унији, не само речима, већ и конкретним активностима.

Циљ твининг пројекта „Борба против организованог криминала“, чија је реализација трајала 20 месеци и који је финансирала Европска унија са 1,5 милиона евра, био је да се допринесе напорима Србије у хармонизацији националне политике у сектору унутрашњих послова са стандардима Европске уније.