Arhiva

Stefanović: Cilj Ministarstva smanjenje propagiranja radiklanih ideologija

20.03.2017.
Stefanović: „Naš cilj je jasan, smanjenje propagiranja radikalnih ideologija i sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista, presecanje kanala finasiranja i komunikacije i osujećenje svake mogućnopsti potencijalnog terorističkog napada“…
Stefanović: Cilj Ministarstva smanjenje propagiranja radiklanih ideologija
Stefanović: Cilj Ministarstva smanjenje propagiranja radiklanih ideologija
Stefanović: Cilj Ministarstva smanjenje propagiranja radiklanih ideologija
Stefanović: Cilj Ministarstva smanjenje propagiranja radiklanih ideologija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas na otvaranju radionice o prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma u Srbiji da je cilj Ministarstva da se smanji propagiranje  radikalnih ideologija i dodao da se na ratištima u Iraku i Siriji nalazi 28 srpskih državljana.

„Naš cilj je jasan, smanjenje propagiranja radikalnih ideologija i sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista, presecanje kanala finasiranja i komunikacije i osujećenje svake mogućnosti potencijalnog terorističkog napada“, istako je Stefanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je naveo, u prethodnom periodu uložilo je značajne napore da se rano otkriju osobe koje mogu da učestvuju u radikalizaciji.

Stefanović je objasnio da je jedan od predloga Srbije Evropskoj uniji bio da se osnuje regionalni centar za deradikalizciju u okviru koga bi se novac ulagao u rad sa mladim ljudima.

Ministar policije je ukazao da je Republika Srbija pripremila akcioni plan Nacrta strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma kojim je predviđeno više strategijskih ciljeva.

Među tim ciljevima, kako je precizirao, su izgradnja bezbednosne kulture građana, rana identifikacija uzroka i faktora koji pogoduju širenju radikalizma i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu, suprotstavljanje stvaranju okolnosti koji pogoduju regrutaciji mladih za učešće u terorističkim aktivnostima, suprotstavljanje korišćenju visokotehnoloških sistema komunikacije i digitalnih mreža za širenje radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Koncept policije u zajednici, prema rečima minstra Stefanovića, važan je segment prevencije, jer podrazumeva da policajac razume suštinu zajednice u kojoj radi, da je u komunikaciji sa svim društvenim faktorima i da poznaje svoje građane.

Na taj način, kako je objasnio, biće u mogućnosti da pravovremeno prepozna problem i blagovremenom reakcijom spreči da dođe do najgoreg.

„Ovo je problem čitavog društva i svi koji hoće da pomognu veoma su dobrodošli. Misija OEBS-a pomaže srpskoj policiji kroz obuke i izradu strategija“, rekao je Stefanović i dodao da terorizam suštinski guši demokratiju i osećaj sigurnosti kod ljudi i čini da čovek oseća nemoćno i nespokojno.

Ukazavši da se odgovor na izazove terorizma ne može voditi samo na nacionalnom nivou, Stefanović je istakao da je Republika Srbije odlučna da bude partner brojnim zemljama sveta u borbi protiv terorizma, od koje ne odustaje, ne posustaje i ne povlači se.

Radionicu o prevenciji nasilog ekstremizma u Srbiji organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji, a pored ministra Stefanovića o značaju ove teme govorili su ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, šef Misije OEBS-a Andrea Oricio i zamenica šefa misije Britanske ambasade u Srbiji Trejsi Galager.

Ciljevi radionice su pokretanje dijaloga među akterima iz čitave zemlje o tome kako na nivou zajednica sprečiti nasilni ekstremizam u Srbiji, koristeći multiresorni pristup, kao i jačanje kapaciteta u Srbiji za delotvornije sprečavanje i borbu protiv nasilnog ekstremizma u svim njegovim oblicima, poštujući principe OEBS-a i međunarodne obaveze.