Arhiva

Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala

05.07.2018.
Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas, na završenoj konferenciji povodom zatvaranja tvining projekta „Borba protiv organizovanog kriminala“ iz programa IPA 2013, da će Republika Srbija, kao i do sada, biti pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala, koji predstavlja jednu od najvećih globalnih bezbednosnih pretnji...
Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala
Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala
Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala
Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala
Rebić: Srbija je pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas da će Republika Srbija, kao i do sada, biti pouzdan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala, koji predstavlja jednu od najvećih globalnih bezbednosnih pretnji.

„Borba protiv organizovanog kriminala podrazumeva danonoćni rad, istrajnost i više od stopostotnog zalaganja, ali i čvrstu međunarodnu policijsku saradnju. Republika Srbija će biti, kao i do sada, pouzdan međunarodni partner u suzbijanju ovog vida kriminala, koji ugrožava bezbednost naših zemalja, i u skladu sa tom čvrstom opredeljenošću, uvek smo spremni da učimo i da unapređujemo načine te borbe“, rekao je Rebić na završenoj konferenciji povodom zatvaranja tvining projekta „Borba protiv organizovanog kriminala“ iz programa IPA 2013.

Direktor policije je istakao da je ovaj  projekat značajno doprineo jačanju institucionalnih kapaciteta Uprave kriminalističke policije i podizanju standarda i kvaliteta u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Srpska policija je, takođe, kroz ovaj projekat ostvarila tesnu saradnju sa  ekspertima iz forenzičkih instituta u Visbadenu, Minhenu i Lionu.  Implementacijom ovog projekta i nabavkom opreme kroz prethodne, Nacionalno kriminalističko-tehnički centar MUP-a je u znatnoj meri dostigao međunarodne standarde  i prepoznat je kao institucija vredna pažnje za svaku vrstu buduće saradnje“ naveo je Rebić.

On se zahvalio Evropskoj uniji, ali i izrazio posebnu zahvalnost konzorcijumu zemalja koje su učestvovale u realizaciji tvining projekta Saveznoj Republici Nemačkoj,  Republici Francuskoj i Republici Sloveniji.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji  Sem Fabrici naveo je da je EU pomenuti projekat finansirala u sklopu širih napora ostvarivanja konkretnih i opipljivih rezultata Republike Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Borba protiv organizovanog kriminala nije važna samo za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ona je bitna za društveno - ekonomski razvoj zemlje i kvalitet života građana“, rekao je Fabrici.

Ambasador Republike Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni  istakao je odlučnost Evropske unije za nastavak jačanja saradnje sa Srbijom u cilju očuvanja zajedničke bezbednosti i dodao da je Francuska izuzetno zadovoljna rezultatima koji su ostvareni u okviru projekta „Borba protiv organizovanog kriminala“.

„Izuzetno sam zadovoljan bilateralnom saradnjom sa Srbijom, koja se u septembru 2016. godine konkretizovala potpisivanjem Sporazuma u Parizu o formiranju zajedničkog kriminalističko – obaveštajnog tima“, rekao je Mondoloni.

Zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu Aleksander Jung istakao je da je Republika Srbija do sada otvorila 14 poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, među kojima su i poglavlja 23 i 24 koja čine centralnu temu projekta „Borba protiv organizovanog kriminala“.

„Zajedno sa našim partnerima Francuskom i Slovenijom, Nemačka je u proteklih 20 meseci sa srpskim kolegama podelila znanje i iskustvo u oblasti normiranja prava i forenzike. Na taj način još više smo  intenzivirali našu policijsku saradnju i ojačali međusobno poverenje“, rekao je Jung.

Ambasador Republike Slovenije u Beogradu Vladimir Gasparič istakao je da Slovenija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ne samo rečima, već i konkretnim aktivnostima.

Cilj tvining projekta „Borba protiv organizovanog kriminala“, čija je realizacija trajala 20 meseci i koji je finansirala Evropska unija sa 1,5 miliona evra, bio je da se doprinese naporima Srbije u harmonizaciji nacionalne politike u sektoru unutrašnjih poslova sa standardima Evropske unije.