Arhiva

Počela akcija "Matura" za bolju bezbednost učenika

28.04.2017.
Акција „Матура“, коју Министарство унутрашњих послова спроводи уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, почела је данас предавањем које су на тему превенција насиља, злоупотребе алкохола и дрога и безбедном учешћу у саобраћају полицијски службеници одржали матурантима земунске Средње економске школе „Нада Димић“...
Počela akcija
Počela akcija
Počela akcija
Počela akcija
Počela akcija
Почела акција

Akcija „Matura“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, počela je danas predavanjem koje su na temu prevencija nasilja, zloupotrebe alkohola i droga i bezbednom učešću u saobraćaju policijski službenici održali maturantima zemunske Srednje ekonomske škole „Nada Dimić“.  

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, prisustvovao predstavljanju početka akcije, koja će se tokom maja i juna sprovoditi u svim srednjim školama u Srbiji, istakao je da je važno da se mladi ljudi upoznaju i upozore na posledice koje mogu nastati usled vožnje pod dejstvom alkohola, uživanja narkotika i svih ostalih rizičnih ponašanja.  

Stefanović je maturantima poručio da policiji uvek mogu da se obrate za pomoć i istakao da kroz ovakva predavanja policijski službenici, u cilju podizanja svesti o problemu nasilja, zloupotrebi alkohola i narkotika, bezbednom učešću mladih u saobraćaju,  žele da ukažu mladim ljudima na štetno i pogrešno ponašanje koje može imati ozbiljne posledice.

Govoreći o bezbednosti saobraćaja, ministar je podsetio da je pre dve godine pokrenuta akcija obuke mladih vozača, u okviru koje, besplatno, u auto centru „Navak“, mladi vozači imaju mogućnost da kroz dodatnu obuku steknu iskustvo za vožnju i koja je, kako je rekao, do sada imala uspešne rezultate.  

„Statistika je pokazala da mladi vozači koji prođu kroz ovu dodatnu obuku skoro da ne učestvuju u saobraćajnim nezgodama, jer su naučili pravilno da odreaguju“, naveo je Stefanović.

Govoreći o opasnostima od uživanja narkotika, ministar je istakao da je angažovanje školskih policajaca, uvođenje video nadzora, ali i edukacija dece o posledicama dala rezultate i dodao da je samo u Beogradu prošle godine održano 3200 predavanja.

„Naše je da vas upozorimo, da vam ukažemo na posledice, a izbor je vaš“, poručio je ministar policije maturantima.

Ministar Šarčević, naglasivši da je bezbednost učenika prioritet, pozvao je sve maturante da ih ne povuče euforija tokom proslave mature, da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola i da nema potrebe za lažnim dokazivanjem i kupanjem na Adi Ciganliji, što je postala praksa mladih.

Akcija „Matura“ ima za cilj unapređenje bezbednosne zaštite učenika završnih razreda srednjih škola, kao i održavanja povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija.

U okviru akcije biće preduzete sveobuhvatne preventivne mere i aktivnosti, kao što su: informisanje učenika o prevenciji nasilja, narušavanja javnog reda i mira, zloupotrebe alkohola i opojnih droga i bezbednog učešća mladih u saobraćaju i sprečavanje i otkrivanje krivičnih dela i prekršaja, posebno za vreme održavanja maturkih proslava i drugih školskih manifestacija.