Arhiva

Stefanović: Stroži uslovi za viđanje dece, brojnije obezbeđenje

12.07.2017.
Stefanović:„Razmotriće se donošenje neke vrste propisa, prema kome će osoba koja ima pravo na viđanje deteta morati da prođe određene komisije, čiji bi zadatak bio da utvrde i procene podobnost te osobe i način na koji će se viđanje organizovati“...
Stefanović: Stroži uslovi za viđanje dece, brojnije obezbeđenje
Stefanović: Stroži uslovi za viđanje dece, brojnije obezbeđenje
Stefanović: Stroži uslovi za viđanje dece, brojnije obezbeđenje

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom ubistva ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, da će tražiti najoštriju kaznu za počinioca i najavio da će država odmah preduzeti određene mere kako bi smanjila rizik od ovakvih nesreća.

Stefanović je nakon hitnog sastanka sa ministarkom pravde Nelom Kuburović i ministrom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoranom Đorđevićem, istakao da će se u najskorije vreme u blizini centara za socijalni rad povećati broj policijskih patrola, kao i da će u tim ustanovama biti povećan broj radnika fizičko – tehničkog obezbeđenja i broj zaposlenih.

Prema njegovim rečima, u skladu sa zakonom, biće pooštreni uslovi koje neko treba da ispuni kako bi viđao dete u Centru za socijalni rad.

„Razmotriće se donošenje neke vrste propisa, prema kome će osoba koja ima pravo na viđanje deteta morati da prođe određene komisije, čiji bi zadatak bio da utvrde i procene podobnost te osobe i način na koji će se viđanje organizovati“, rekao je ministar policije.

Stefanović je istakao i da će se odmah raditi na boljoj koordinaciji sudova i centara za socijalni rad i blagovremenom obaveštavanju policije o susretima u kojima postoji visok rizik od nasilja.

Koordinacija i dobro obaveštavanje, kako je naveo, od presudnog je značaja u svakoj situaciji u kojoj postoji sumnja da do ovakve vrste nasilja može doći.

Govoreći o ubistvu koje se dogodilo ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, Stefanović je rekao da je M.N. (1974) iz Beograda usmrtio bivšu suprugu M.Đ (1979) i da policija i dalje utvrđuje činjenice i okolnosti vezane za smrt njihovog četvoroipogodišnjeg deteta.

„Ovaj težak zločin dogodio se na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, tokom sprovođenja odluke suda o preuzimanju deteta, koje je osumnjičeni vraćao u Centar“, rekao je Stefanović.

„Najoštrije osuđujemo ovaj monstruozni zločin i tražimo najtežu kaznu za počinioca. Ne postoji drugi način da Srbija pošalje jasnu poruku svim nasilnicima, osim da ovakve ljude kažnjava najoštrije moguće. Svi nadležni  državni organi, a, verujem, i naše društvo smoći će snage da pokaže da nećemo biti poraženi u ovoj borbi protiv ove vrste nasilja, da žene i deca u našoj zemlji moraju da budu zaštićeni i da ne smeju da budu žrtve“, zaključio je Stefanović.

Ministar Đorđević je naveo da je izdao nalog inspekciji da ispita da li je bilo propusta u ovom slučaju.

U narednim danima, kako je rekao, Ministarstvo će doneti određene mere u cilju povećanja bezbednosti ustanova socijalne zaštite i ustanova za zbrinjavanje starih lica.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti usvojena odluka o formiranju Savet za sprečavanje nasilja u porodici, čiji će članovi pored nje, biti ministri Stefanović i Đorđević, ali i ostali organi koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici.

„Cilj saveta biće da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se sprovela bolja koordinacija svih organa koji postupaju i primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da se blagovremeno isprave njegovi nedostaci, ukoliko se pokažu u praksi“, rekla je ministarka pravde.