Arhiva

Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode

06.09.2017.
Popović Ivković: „Svaki vid diskriminacije nacionalne, verske, rodne, diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji, ili po bilo kojoj drugoj osnovi apsolutno je nedopustiv. Srbija je danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici. Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti je posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju sigurno i bezbedno svakoga dana“
Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode
Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode
Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode
Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode
Svim građanima zagarantovana su jednaka prava i slobode

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je danas na konferenciji „Zajedno protiv diskriminacije“ da je policija učinila mnogo i da neće tolerisati diskriminaciju, mržnju i nasilje prema LGBT osobama i poručila da su svim građanima zagarantovana jednaka prava i slobode.

„Svaki vid diskriminacije nacionalne, verske, rodne, diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji, ili po bilo kojoj drugoj osnovi apsolutno je nedopustiv. Srbija je danas, u odnosu na neka prethodna vremena, daleko otvorenija prema LGBT zajednici. Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti je posvećeno saradnji i preduzima sve zakonske mere kako bi pripadnike LGBT zajednice zaštitilo i učinilo da se oni osećaju sigurno i bezbedno svakoga dana“, istakla je Popović Ivković.

Državni sekretar je naglasila da se, zahvaljujući komunikaciji i partnerstvu između policije i LGBT zajednice, bezbednost i stanje ljudskih prava tih osoba unapređuje iz godine u godinu.

„Kada je bilo koji vid diskriminacije, nasilja u pitanju važno je da se odmah  prijavi policiji i mi ćemo u saradnji sa kolegama iz tužilaštva učiniti sve da procesuiramo i kaznimo one koji diskriminišu pripadnike LGBT populacije, ali i drugih manjina“, naglasila je Popović Ivković.

Ona je navela da su u sedam gradova u Srbiji, u okviru projekta „Zajedno za unapređenje položaja LGBT osoba u Srbiji“, koji sprovodi Udruženje građana „Labris“, formirane lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

„U ovim telima svoje učešće imaju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Želimo da pružimo punu podršku LGBT osobama, i da damo svoj doprinos u izgradnji društva u kome su pluralizam, tolerancija, solidarnost i borba protiv diskriminacije najznačajnije vrednosti“, rekla je Popović Ivković.

Državni sekretar je naglasila da su u obavljanju svojih poslova policijski službenici obavezni da uvek postupaju profesionalno, odgovorno i humano i da poštuju ljudsko dostojanstvo, čast i ugled svakog građanina.

Zato je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prema rečima državnog sekretara, pokrenulo niz aktivnosti kako bi se podigla svest policijskih službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije.

„Jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova je rad policije u zajednici. Kroz jačanje međusobnog poverenja, zajedničkim naporima identifikovaćemo i rešiti bezbednosne probleme i učiniti da budemo sigurnije društvo. Policija je tu da služi zajednici i građanima, da osigura bezbednost i zaštitu prava, bez obzira na različitosti“, istakla je Popović Ivković.

Konferenciju „Zajedno protiv diskriminacije“ organizovalo je udruženje građana „Labris“.