Arhiva

Rebić apelovao na vozače da prave češće pauze tokom vožnje

28.07.2017.
Direktor policije Vladimir Rebić apelovao je danas na vozače, posebno strane državljane koji tranzitiraju kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje i istakao da kao uzrok značajnog broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama preovlađuje upravo umor vozača...
Rebić apelovao na vozače da prave češće pauze tokom vožnje
Rebić apelovao na vozače da prave češće pauze tokom vožnje
Rebić apelovao na vozače da prave češće pauze tokom vožnje
Rebić apelovao na vozače da prave češće pauze tokom vožnje

Direktor policije Vladimir Rebić apelovao je danas na vozače, posebno strane državljane koji tranzitiraju kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje i istakao da kao uzrok značajnog broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama preovlađuje upravo umor vozača.

„Na autoputevima u Republici Srbiji, od ukupnog broja poginulih lica, oko 45 odsto su strani državljani, pri čemu polovina njih pogine tokom letnje turističke sezone“, precizirao je Rebić, koji je na graničnom prelazu Horgoš prisustvovao akciji „Vozi odmoran“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i ambasadom Turske u Beogradu. 

Prema njegovim rečima značajan broj stradalih putnika stranaca je iz Republike Turske, zbog čega je, kako je naveo, ovu kampanju podržala i turska ambasada koja je u poslednjih nekoliko godina značajan saradnik Ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti bezbednosti saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posledicama.  

Istakavši da Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom ako je u tolikoj meri umoran da nije sposoban da bezbedno upravlja vozilom, Rebić je ukazao da za putnička vozila ne postoji norma koja ograničava vreme upravljanja.

„Zbog toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, sprovodi različite aktivnosti i  preventivno deluje na vozače, kroz podizanje svesti o posledicama koje može izazvati umor i o značaju pravljenja češćih pauza tokom vožnje“, naveo je direktor policije.

Rebić je apelovao na vozače da se, posebno tokom turističke sezone, striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, posebno normi vezanih za ograničenje brzine kretanja i korišćenje sigurnosnih pojaseva.

Direktor policije je najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova u narednom periodu intenzivirati kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je da ta agencija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kampanju „Vozi odmoran“ sprovodi već drugu godinu.

Ona je objasnila da se u kampanju ove godine uključila i ambasada Turske, koja je na taj način, kako je ocenila, pokazali odgovornost prema našoj državi i svojim građanima.

Savetnik u ambasadi Turske Anil Kajalar zahvalio se srpskim državnim organima na odličnoj saradnji istakavši uverenje da će ona uspešno biti nastavljena i u budućnosti.

U okviru akcije „ Vozi odmoran“, vozačima na graničnom prelazu Horgoš podeljeni su flajeri kojima se na više različitih jezika apeluje na vozače da prave pauze tokom vožnje i da voze odmorni.