Arhiva

Stefanović: Policija za šest meseci zaplenila preko dve tone narkotika i otkrila 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama

13.09.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, predstavljajući pred Odborom za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je danas da je policija u prvih šest meseci ove godine zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko 702,5 kilograma...
Ministar Stefanović na Odboru za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije
Ministar Stefanović na Odboru za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije
Ministar Stefanović na Odboru za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija u prvih šest meseci ove godine zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko  702,5 kilograma.

Stefanović je predstavljajući pred Odborom za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za period od januara do juna ove godine, istakao da je u tom periodu otkriveno 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama, za oko deset odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ministar je rekao da je u izveštajnom periodu na području Republike Srbije počinjeno 43.047 krivičnih dela, oko 6,1 odsto manje nego u istom periodu 2016. godine i dodao da je policija podnela krivičnih  prijava protiv više 24.022 osobe.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 11,8 odsto manje imovinskih krivičnih dela.

Stefanović je istakao da se u prvih šest meseci 2017. godine u odnosu na isti period prošle, beleži smanjenje krivičnih dela protiv života i tela, za 8,8 odsto.

„Smanjen je broj teških ubistava sa 24 na 20, ubistava sa 27 na 18, teških ubistava u pokušaju sa 19 na 13 i ubistava u pokušaju sa 48 na 43», precizirao je ministar i dodao da je broj krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda manji za 11,1  odsto.

Govoreći o aktivnostima pripadnika Ministarstva u borbi protiv korupcije, Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija otkrila 876 krivičnih dela među kojima preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, primanje i davanje mita, trgovina uticajem.

On je dodao i da je policija podnela 504 krivične prijave za koruptivna krivična dela protiv 706 osoba.

Ministar je naglasio da je ostvareno stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području i dodao da su zbog ilegalnog prelaska državne granice prekršajne prijave podnete protiv 694 osobe, među kojima je najviše državljana Avganistana i  Pakistana.

U periodu od januara do juna, pre početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, počinjena su 3.253 krivična dela nasilja u porodici, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

„Država je preduzela korake u borbi protiv nasilja u porodici donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i obukama koju su prošli policijski službenici, tužioci i sudije“, rekao je Stefanović.

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je istakao da je u prvoj polovini ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim.

Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen  je u odnosu na prvu polovinu 2016. godine za 5,8 odsto, a takođe je smanjen i broj povređenih.

U prvoj polovini 2017. godine, kako je rekao, počinjeno je 451 krivično delo nad policijskim službenicima, 19 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Stefanović je naglasio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u prvoj polovini ove godine zaposlilo 407 novih policijskih službenika koji su završili Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Kriminalističko policijsku akademiju i koji se bave operativnim radom.

Ministar je rekao da je su na Vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe usvojeni Nacrti zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Nacrt zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i Nacrt zakona o DNK registrima.

Pred Odborom za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije razmatran je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u periodu od oktobra do decembra 2016. godine.

Stefanović je istakao da je u tom periodu policija zaplenila tonu i 816,2 kilograma narkotika, dvostuko više u odnosu na isti period 2015. godine.

Ministar je dodao i da je policija u poslednja tri meseca 2016. godine otkrila 2.242 krivičnih dela u vezi sa opojnom drogom, 27 odsto više nego u istom periodu 2015.
 
Prema njegovim rečima, ukupan kriminal na teritoriji Republike Srbije u izveštajnom periodu u odnosu na isti period 2015. godine smanjen za oko 4,2 odsto.