Arhiva

Stefanović: U borbi protiv nasilja u porodici uvek imate podršku države

17.09.2018.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas policijskim službenicima, polaznicima trećeg ciklusa obuke za postupanje i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da u borbi protiv tog društvenog problema ne smeju bežati od sopstvene odgovornosti, jer njihove odluke mogu da spasu živote i zaštite žrtvu...
Stefanović: U borbi protiv nasilja u porodici uvek imate podršku države
Stefanović: U borbi protiv nasilja u porodici uvek imate podršku države
Stefanović: U borbi protiv nasilja u porodici uvek imate podršku države
Stefanović: U borbi protiv nasilja u porodici uvek imate podršku države

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas policijskim službenicima, polaznicima trećeg ciklusa obuke za postupanje i primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da u borbi protiv tog društvenog problema ne smeju bežati od sopstvene odgovornosti, jer njihove odluke mogu da spasu živote i zaštite žrtvu.

„Nema čarobnog štapića, nema tog zakona, formule, matematičke jednačine koja će u potpunosti da reši problem kada postoji mržnja unutar jedne porodice i kada postoje tako složeni odnosi koji se nekada završavaju najtežim krivičnim delima. Nema te formule, ali ima velikog rada policije i ozbiljnih ovlašćenja u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici“ rekao je Stefanović na Kriminalističko-policijskoj akademiji. 

Ministar je istakao da je u borbi protiv nasilja u porodici neophodno da se celokupno društvo, ne samo policija, tužilaštvo i sud,  uhvati u koštac sa ovim problemom.

„U toj borbi nemojte da bežite od odgovornosti, jer je odgovornost policije velika ne samo po osnovu zakona, već i po ulozi koju ima u društvu. Nekada odluke da nekoga udaljite iz stana nisu lake, jer utičete na živote porodica, ali vi ujedno time štitite i živote“, poručio je Stefanović polaznicima obuke.

Ministar je istakao da su odluke policajaca spasile mnoge žrtve da ne budu prebijene, izbodene nožem ili ubijene.

Podsetivši da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupio na snagu 1. juna prošle godine, Stefanović je ukazao da se, tokom godinu i po dana njegove primene, upoznao sa mnogim slučajevima i uvideo gde je policija pravila greške, šta je dobro radila i šta je ono što je moglo da se uradi bolje i šta može bolje.

„U ovih godinu dana uvideo sam da je bilo i naših propusta, najčešće su propusti kada neozbiljno shvatimo nekoga ko traži pomoć. Nekad je poziv za pomoć i pogled, ponašanje ili nešto treće, ali baš zato policajac mora da bude neko ko oseća, ko vidi problem, ko može da ga predvidi i predloži kako da se reši“, kazao je Stefanović.

On je polaznicima obuke poručio da će u borbi protiv nasilja u porodici uvek imati podršku države, jer Srbija nije zemlja u kojoj želimo da gajimo naciju koja će se obračunavati i koja će pravdu uzimati u svoje ruke.