Arhiva

Održan seminar: "Forenzički tretman lica mesta kod nasilja u porodici i krivičnih dela iz oblasti polnih sloboda"

28.11.2017.
Učesnici seminara, koji se sprovodi u okviru srpsko švedskog projekta, imali su priliku da čuju kako se tragovi posle izvršenih krivičnih dela nasilje u porodici i protiv polne slobode, pronalaze, fiksiraju, pakuju, transportuju, kao i koje se sve mere primenjuju kako bi se zaštitili i bili validni za dokazivanje u krivičnom postupku...
Održan seminar:
Održan seminar:
Održan seminar:

Osmi po redu seminar na temu "Forenzički tretman lica mesta kod nasilja u porodici i krivičnih dela iz oblasti polnih sloboda", koji se sprovodi u okviru srpsko švedskog projekta, održan je danas u Beogradu.

Učesnici seminara imali su priliku da čuju kako se tragovi posle izvršenih krivičnih dela nasilje u porodici i protiv polne slobode, pronalaze, fiksiraju, pakuju, transportuju, kao i koje se sve mere primenjuju kako bi se zaštitili i bili validni za dokazivanje u krivičnom postupku.

Pomoćnik direktora policije Zvezdan Radojković, rekao je da je seminar održan u 19 područnih policijskih uprava, kao i da je planiran u ostalim.

„Pošto su u pitanju krivična dela koja se veoma teško dokazuju, veoma je važno na pravi način forenzički obraditi lice mesta“, naveo je Radojković.

Zamenik načelnika Nacionalno kriminalističko - tehničkog centra Lazar Nešić, rekao je da su krivična dela u partnerskim odnosima specifična i da standardnom metodologijom nije jednostavno obezbediti materijalne dokaze.

„Kada se dogodi nasilje u porodici ili seksualno zlostavljanje posebna pažnja se posvećuje žrtvi, koja je izvor ključnih informacija, ali neretko ona nije u stanju da sarađuje, pa je zbog toga ključno prikupiti sve dokaze na licu mesta“, istakao je Nešić.   

Maja Živanović iz Kancelarije švedske policije u Beogradu kazala je da je, od 2004. godine, saradnja sa srpskom policijom veoma dobra.

„Učimo jedni od drugih, nismo samo mi vama prenosili znanja i iskustva, nego smo i mi dosta naučili od vas“, rekla je ona.

Nosilac projekta je Nacionalno kriminalističko - tehnički centar, a realizuje se kroz seminare u kojima učestvuju pripadnici policije, tužilaštva, suda, radnici centra za socijalni rad, medicinskih ustanova i nevladnih organizacija.