Aktuelno

Pripadnicima Uprave saobraćajne policije uručeno 47 savremeno opremlјenih patrolnih vozila

28.08.2019.
Stefanović: „Od 47 vozila marke „škoda karok“, nabavlјenih za pripadnike saobraćajne policije koji se bave uviđajem i poseduju savremenu i svu neophodnu tehnologiju za rad, sedam su donacija Grada Beograda...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je danas prisustvovao dodeli 47 savremeno opremlјenih patrolnih vozila pripadnicima Uprave saobraćajne policije, poručio je da će država nastaviti da investira u pobolјšanje uslova rada policijskih službenika.

„Vozila su nabavlјena za pripadnike saobraćajne policije koji se bave uviđajem i poseduju savremenu i svu neophodnu tehnologiju za rad. Birali su ih sami policajci koji rade na terenu i koji su se izjasnili kakvo vozilo im je potrebno i kakve komponente treba da sadrži“, rekao je Stefanović, dodajući da su vozila nabavlјena u sklopu nastavka modernizacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar je precizirao da je od ukupno 47 vozila, marke „škoda karok“, koja će još danas biti raspoređena po odelјenjima saobraćajne policije širom Srbije i odmah korišćena na terenu, sedam donacija Grada Beograda. On se zahvalio gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji su prisustvovali primopredaji, i dodao da je sa Gradom Beogradom dogovorena i nabavka pet motocikala presretača do kraja godine.

Govoreći o stanju bezbednosti saobraćaja, Stefanović je istakao da je zahvalјujući dobrim putevima, ulaganju države u infrastrukturu i velikom broju turista, u poslednjih pet godina frekventnost saobraćaja u Srbiji povećana i da našim putevima danas prolazi gotovo 40 odsto više vozila.

„Istovremeno broj saobraćajnih nezgoda je manji nego što je bio pre pet godina i policija nastavlјa da ulaže ogroman trud kako bi taj broj i dalјe smanjili, što kroz preventivne akcije, što kroz pojačane kontrole. U poslednje vreme pored prekoračenja brzine kretnja, vožnje u alkoholisanom stanju, nevezivanja sigurnosnog pojasa, kao čest uzrok saobraćajnih nezgoda imamo i umor vozača. Želeo bih da apelujem još jednom na vozače da budu odgovorni, da štite svoje živote, živote lјudi koje prevoze, ali i svih učesnika u saobraćaju“, rekao je Stefanović.

On je naveo da saobraćajna policija tokom sedam dana otkrije i više od 20.000 prekršaja prekoračenja brzine i 2.000 prekršaja vožnje u alkoholisanom stanju, navodeći da je nedavno čak zaustavila čoveka koji je vozio sa 4,60 promila alkohola. Kako je ministar rekao „teško je zamisliti kako je taj čovek uopšte živ sa toliko promila, a kamoli kako je upravlјao vozilom“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić zahvalio se ministru Stefanoviću što je poseban akcenat stavio na prevenciju u bezbednosti saobraćaja, koja je, kako je ocenio, značajna za sprečavanje tragedija u saobraćaju.

Donirana vozila, prema njegovim rečima, omogućiće da se uviđaji obave brže i preciznije i da se spreče veće opstrukcije u saobraćaju.

Radojičić je istakao da Grad Beograd i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju puno zajedničkih akcija usmerenih na podizanje nivoa bezbednosti u saobraćaju i da će ta dobra saradnja, u interesu građana prestonice i njihove bezbednosti, biti nastavlјena i u budućnosti.