Aktuelno

Svečanom akademijom obeležen Dan MUP-a i Dan policije

17.06.2019.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanoj akademiji u Sava centru povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova i da je oduvek jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom – kako policajcu platiti i vratiti za sve što je dao...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanoj akademiji u Sava centru povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova i da je oduvek jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom – kako policajcu platiti i vratiti za sve što je dao

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције

Najavlјujući nova povećanja plata u policiji pre kraja godine, predsednik je istakao da je posao policije najteži na svetu i da se u njemu retko čuju hvala i aplauz za heroje, od kojih su mnogi položili i svoje živote braneći državu, i da se zato mora raditi na podizanju životnog standarda policajaca.
 
Vučić je poručio i da je policija potrebna celoj državi i društvu i da nikada neće služiti bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije.

„Posao pripadnika MUP-a je težak i opasan, ti lјudi nemaju radno vreme, odmor, rizikuju sve i svakog dana kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti. Biti policajac znači staviti život na raspolaganje društvu. Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, jedno od najvažnijih pitanja koja stoje pred društvom kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je to u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživlјavaju kao instrument kojim se čuva nečija vlast, a ne kao čuvara vrednosti našeg društva, poretka i načina života“, ukazao je Vučić.

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović ocenio je da je zalaganje policijskih službenika prepoznato i nagrađeno većim poverenjem građana, ali i bolјim uslovima rada i jačanjem njihovog materijalnog položaja.

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције

On je podsetio da je pre pet godina kada je postao ministar unutrašnjih poslova obećao reforme unutar MUP-a, bolјu opremu, nove uniforme i vozila, veće plate, ali i bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom bez izuzetaka.

„Danas, pet godina kasnije, ponosan sam, jer nismo izneverili ni pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, ni građane Srbije. Zalaganje naših pripadnika je prepoznato, cenjeno i nagrađeno većim poverenjem građana i značajnom podrškom koju smo dobili od Vlade Srbije“, istakao je Stefanović.
 
On je podsetio da danas svi pripadnici Direkcije policije i Sektora za vanredne situacije imaju nove uniforme, da je obnovlјen vozni park kupovinom novih patrolnih vozila, kombija, vozila za kriminalističku policiju i motocikala.

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције

„Obezbedili smo sredstva i nabavili ukupno 114 novih vatrogasno-spasilačkih kamiona. Potpuno je rekonstruisano i modernizovano 40 borbenih oklopnih vozila, a pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice na raspolaganju imaju i potpuno nova borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“, precizirao je Stefanović.

On je dodao i da je Ministarstvo pojačalo kapacitete i u lјudstvu i ukazao da je u poslednjih pet godina zaposleno 2.850 novih policajaca, kao i da je posebno ponosan na činjenicu da je više od 150 članova porodica poginulih i ranjenih pripadnika policije dobilo posao u MUP-u.

„Kada je Aleksandar Vučić 2014. godine, kao premijer, najavio reforme i odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ujedno je i garantovao da će građani Srbije živeti bolјe. Danas vidimo da plate pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova iz godine u godinu rastu“, rekao je Stefanović.

Ukazavši da je do sada razgovarao sa više od 10.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su mu preneli da je jedna od njihovih najvećih briga bila kako da obezbede krov nad glavom, Stefanović je naglasio da je država, uz ogromnu podršku predsednika Vučića, pokrenula projekat izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji će moći da ih kupe po daleko povolјnijim uslovima od tržišnih.

„Bolјi uslovi za rad i veća motivacija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova svake godine daju sve bolјe rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije“, naglasio je Stefanović.

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције

Kako je rekao, od maja 2014. godine do danas policija je zaplenila više od 19 tona različitih narkotika, 75 odsto više nego u istom periodu pre toga.

„Ukupan broj krivičnih dela smanjen je za skoro 11 odsto, za  oko 58.000 krivičnih dela manje u poslednjih pet godina. Značajno su smanjena krivična dela protiv imovine, teške krađe, razbojništva, kojima su građani najčešće oštećeni“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina policija je rešila više od 10 ubistava koja su bila stara jednu ili dve decenije, a čije su istrage godinama tapkale u mestu.

„Danas se u Srbiji počini neuporedivo manje najtežih krivičnih dela, a svi ovi rezultati jasno govore da je zakon nadjačao kriminal u Srbiji. Da je red pobedio bezvlašće. Da je sigurnost preuzela primat nad strahom. Da je poštenje savladalo korupciju“, poručio je Stefanović, koji se zahvalio policijskim službenicima na zalaganju i odgovornom, posvećenom i predanom radu.

Tokom jednočasovnog programa uz poruku „Uvek uz svoj narod“ predstavlјene su jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, a najzaslužnijim pripadnicima Ministarstva dodelјene su bronzane, srebrne i zlatne medalјe za hrabrost, posvećenost i zasluge.

Свечаном академијом обележен Дан МУП-a и Дан полиције