Актуелно

Слика Влаха Буковца, украдена 1993. године, биће враћена Републици Србији

16.08.2022.
МУП
Слика Влаха Буковца, украдена 1993. године, биће враћена Републици Србији
Слика Влаха Буковца, украдена 1993. године, биће враћена Републици Србији

Након вишемесечног преданог рада припадника Службе за борбу против организованог криминала УKП, као и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом, слика “Благовештенски сабор 1861. године” сликара Влаха Буковца, која је украдена 1993. године из дворца Дунђерски, биће враћена Републици Србији.

Подсећамо, припадници СБПОK-а Министарства унутрашњих послова Србије и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом су у августу 2021. године разбили четворочлану организовану криминалну групу, чији је организатор С. Г. ухапшен у Цириху од стране швајцарске полиције, а приликом његовог хапшења на лицу места су били припадници СБПОK-а МУП-а Србије.

Претресом стана С. Г. пронађена је предметна слика.

Такође, у Цириху је ухапшен још један члан ове организоване криминалне групе, док су друга два члана ухапшена у Београду, од стране припадника СБПОK-а.

Након успешне међународне сарадње српске и швајцарске полиције и тужилаштава, наведена слика, која представља културно благо од непроцењивог значаја за Србију, данас је у Цириху предата представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине.
Слика "Благовештенски сабор" ће бити транспортована у Србију у Музеј Војводине.

Новчана вредност ове слике процењује се између шестсто хиљада и милион евра.