Актуелно

Ухапшен због искоришћавања малолетног лица за порнографију

07.11.2019.
MУП

Београд

Број: 982/19

7. новембар 2019. године

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним одељењем за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду ухапсили су С. Х. (1971) из Београда, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Сумња се да је он путем различитих друштвених мрежа комуницирао са малолетним особама и да је од њих захтевао да се фотографишу и снимају без одеће и да му потом шаљу фотографије и снимке.

Како се сумња, он је за добијене фотографије и снимке оштећенима уплаћивао новац, а уколико их није добијао, оштећенима је  слао претеће поруке или је правио профиле са њиховим именима и експлицитним фотографијама и тако их чинио јавно доступним на друштвеним мрежама.

Такође, он се сумњичи и да је у комуникацији са оштећенима користио профиле на друштвеним мрежама са лажним фотографијама где се представљао као двадесетједногодишњи младић, као и да је након остваривања комуникације од њих добијао фотографије које је потом користио за уцену и прибављање порнографских фотографија и видео-снимака.

Такође, он се сумњичи и да је путем налога електронске поште размењивао порнографске садржаје настале искоришћавањем малолетних особа.

Полиција је претресом стана и других просторија које користи осумњичени, прегледом мобилних телефона које је користио за дописивање са малолетним особама, пронашла велики број фотографија и видео-записа који су настали искоришћавањем оштећених у порнографске сврхе.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.