Актуелно

Ухапшен осумњичени за злоупотребу положаја одговорног лица и оштећење поверилаца

11.10.2021.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП-а, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Ђ. О. (1951) због постојања основа сумње да је учинио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и оштећење поверилаца.

Он се терети да је као одговорно лице ПИК „Пештер“ из Сјенице од 2018. до 2021. године извршио продају непокретности фирме ПИК „Пештер“ АД већем броју купаца, при чему је од њих примио 23.286.013 динара, које није уплатио на текући рачун наведене фирме или њеног пословања, као ни на рачун Основног суда у Сјеници, иако је био дужан то да учини.

Како се сумња, он је наведени новац присвојио и искористио за своје потребе, чиме је прибавио противправну имовинску корист у укупном износу од 23.286.013 динара и за наведени износ оштетио ПИК „Пештер“ АД, као и повериоце наведеног привредног друштва које је у блокади.

Такође, Ђ. О. се сумњичи да је приликом продаје једне од непокретности у својини ПИК „Пештер“ АД, уговорио са једним купцем да део купопродајне цене у износу од 20.000 евра, уплати на рачун једног од поверилаца те фирме, што је наведени купац и урадио.

На тај начин, Ђ. О. је, како се сумња, ставио тог повериоца у повољнији положај, оштетивши друге повериоце ПИК „Пештер“ АД, који извршеном блокадом текућег рачуна нису успели да намире ни део свог потраживања.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.