Грађани

Током акције “Матура” одржано више од 700 предавања на тему безбедности

11.08.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Акција МАТУРА
Акција МАТУРА

Током акције „Матура“, коју је Министарство унутрашњих послова спровело у мају и јуну ове године, полицијски службеници процесуирали су око 400 саобраћајних прекршаја које су починили матуранти, поднели 27 кривичних пријава и одржали више од  700 предавања.

У циљу спречавања кривичних дела, посебно везаних за насиље и трговину опојним дрогама, у зони 195 средњих школа обављена је контрола 2.071 особе, око 800 возила и више од 350 угоститељских објеката.

Резултат тих контрола је 27 кривичних и 16 прекршајних пријава, заплена 175 комада пиротехничких средстава, наркотика, осам ножева и осталих предмета погодних за напад.

У оквиру „Матуре“, која је имала за циљ унапређење безбедносне културе и заштиту ученика завршних разреда средњих школа, полиција је спровела и акцију усмерену на спречавање саобраћајних прекршаја које би починили матуранти.

 

Акција МАТУРА

 

Откривено је око 400 саобраћајних прекршаја, поднета 163 захтева за покретање прекршајног поступка и починиоцима уручена 233 прекршајна налога.

Прецизније санкционисано је 75 прекршаја прекорачања дозвољене брзине, 46 прекршаја вожње у алкохолисаном стању, 145 прекршаја некоришћења сигурносног појаса, 36 прекршаја непрописне употребе мобилних телефона и 54 прекршаја управљања возилом са пробном возачком дозволом у периоду од 23 до 05 часова.

Полицијски службеници, одржали су и 765 превентивних предавања на којима су ученицима завршних разреда средњих школа указали на потенцијалне безбедносне изазове и предочили им опасности које вребају од употребе наркотика и злоупотребе алкохола.

 

Акција МАТУРА

 

Предавања, којима је присуствовало више од 31.000 ученика, била су усмерена и на превенцију свих врста насиља, нарушавања јавног реда и мира, као и безбедног  учешћа у саобраћају.