Актуелно

У наставку акције "Армагедон" ухапшено осам особа

27.12.2023.
MУП

У наставку акције "Армагедон", припадници Министарства унутрашњих послова,  Управе за технику - Службе за борбу против високотехнолошкoг криминала, у сарадњи са полицијским управама у Београду, Нишу, Новом Саду, Зрењанину, Смедереву и Шапцу, а по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су осам особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Реализацији ове акције допринео је приступ Републике Србије платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (NCMEC) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ, што је јединствен случај у региону.

Ухапшени су Ђ. Н. (1995) и Г. М. (1988), обојица из Алексинца, Б. Н. (1994) из Лознице, П. Ј. (1992) из Новог Сада, Ђ. А. (1979) из Зрењанина, К. В. (1984), држављанин Руске Федерације, А. С. (1981) из Смедерева и Д. И. (1969) из Београда.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације, путем интернета преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Такође, осумњичени се терете и да су са лажних налога на друштвеним мрежама комуницирали са малолетницима, слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине, као и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица.

Претресом станова осумњичених пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце старости од три до 14 година, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетнике, док су неки од ухапшених, како се сумња, тражили и да им малолетници пошаљу слике и видео-записе на којима су обнажени.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.