Актуелно

МУП: Више од 500.000 деце учествоваће у пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“

06.04.2024.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, на Криминалистичко-полицијском универзитету у Земуну кроз едукативне радионице, учење и дружење основцима су указали како да препознају безбедносне изазове и на њих одреагују на прави начин и заштите се.

Кроз интерактивни разговор са полицајцима, малишани су стекли знања о важности ненасилне комуникације и развијања другарства, али и како да се безбедно понашају у саобраћају, правилно заштите у случајевима пожара, поплава и земљотреса.

Важан сегмент данашњег дружења биле су едукативне радионице одржане са родитељима на тему превенције, заштите деце од злоупотребе дрога и различитих облика искоришћавања и злоупотреба на интернету и друштвеним мрежама.

Координатор на пројекту Тамара Божић позвала је родитеље да активно учествују у овим радионицама, јер је њихова подршка и сарадња од изузетне  важности како би се упознали са опасностима са којима се деца сусрећу током одрастања и умели правовремено да их препознају.

Она је нагласила да се са развојем технологије развијају безбедносни ризици, због чега је Министарство унутрашњих послова овај концепт прилагодило савременим трендовима и у њега укључило од самог почетка ученике, како у изради пројекта уз уважавање њихових интересовања и предлога, али и непосредним учешћем у радионицама.

Божић је истакла је да ће више од 500.000 деце учествовати у пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“, а да је само у првом полугодишту њих 250.000 учествовало у готово 18.000 радионица.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета Зоран Ђурђевић истакао је значај овог пројекта и нагласио да овај универзитет посебну пажњу придаје овом пројекту и у њему активно учествује јер су деца највреднији део наше заједнице.

Помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја Мирко Кокоц истакао је да је безбедност деце приоритет ове агенције, али и Националне стратегије безбедности саобраћаја чија је визија нула страдале деце у саобраћају.