Актуелно

Противправним радњама прибавили вишемилионску имовинску корист

26.12.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Сектором пореске полиције у Новом Саду, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су пет особа које се сумњиче да су противправним радњама прибавили вишемилионску имовинску корист за привредно друштво доо „Динара“.

Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело повреда дужности избегавања сукоба интереса из Закона о привредним друштвима, као и кривична дела проневера у обављању привредне делатности, пореска утаја и прање новца полиција је ухапсила Ж. М. (1982), као и Д. В. (1962) због постојања основа сумње да је извршила кривична дела прање новца у помагању и проневера у обављању привредне делатности у помагању. Такође, ухапшени су и Б. М. (1990) и Н. Л. (1988) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело проневера у обављању привредне делатности у помагању, као и М. К. (1949) који се терети за пореску утају у помагању и повреду дужности избегавања сукоба интереса у помагању, из Закона о привредним друштвима.

Како се сумња, Ж. М. док је био одговорно лице привредног друштва „Caussade Semences Serbia“ из Сремске Митровице је свом руководству из Француске, где је седиште наведеног привредног друштва, прикрио чињеницу да је склопио пословни однос са привредним друштвом доо „Динара“ из Сремске Митровице, са чијим одговорним лицима је, према Закону о привредним друштвима, повезано по основу родбинских и тазбинских односа.

Ж. М. се сумњичи да је пословни однос искористио да кроз давање повољног и повлашћеног положаја привредном друштву доо „Динара“ омогући да његов таст М. К., одговорно лице те фирме, прибави  корист у износу од 39.065.868 динара за то предузеће, на основу уговора о ексклузивном праву производње и продаје робе између доо „Caussade Semences Serbia” и доо „Динара“.

Када је руководство у седишту групације „Caussade Semences Serbia” сазнало за наведени пословни однос, раскинуло је радни однос са Ж. М. и оставило му рок од месец дана да изврши примопредају посла новом директору, што је он искористио и, како се сумња, прикрио ту чињеницу, тако што је уз помоћ запослених у овој фирми Б. М. и Н. Л. проневерио меницу која му је поверена у раду.

Како се сумња, Ж. М. је наведену меницу попунио уз помоћ Д. В., уневши лажни правни основ и пустио исту на наплату, по основу које криминалне делатности је на рачун привредног друштва доо „Динара“ пребацио износ од 11.044.502 динара. 

Потом су, како се сумња, Ж. М. и Д. В. новац из криминалне делатности увели у легалне токове, тако што су плаћали добављачима и за редовно пословање утрошили 7.117.187 динара, док је на рачуну доо „Динара“ задржан износ од 3.927.314 динара, знајући да је пореклом из криминалне делатности. 

Такође, Ж. М. је, како се сумња, као фактички одговорно лице доо „Динара“ утајио порез у износу од 1.773.463 динара сачињавањем неистините пословне документације о промету са привредним друштвом „Caussade Semences Serbia” који се није десио, са намером да прикаже пословне односе са циљем да регуларно набављену робу стави у нелегалан промет. 

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.