Aktuelno

Protivpravnim radnjama pribavili višemilionsku imovinsku korist

26.12.2023.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije u Novom Sadu, po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba koje se sumnjiče da su protivpravnim radnjama pribavili višemilionsku imovinsku korist za privredno društvo doo „Dinara“.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo povreda dužnosti izbegavanja sukoba interesa iz Zakona o privrednim društvima, kao i krivična dela pronevera u obavlјanju privredne delatnosti, poreska utaja i pranje novca policija je uhapsila Ž. M. (1982), kao i D. V. (1962) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pranje novca u pomaganju i pronevera u obavlјanju privredne delatnosti u pomaganju. Takođe, uhapšeni su i B. M. (1990) i N. L. (1988) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pronevera u obavlјanju privredne delatnosti u pomaganju, kao i M. K. (1949) koji se tereti za poresku utaju u pomaganju i povredu dužnosti izbegavanja sukoba interesa u pomaganju, iz Zakona o privrednim društvima.

Kako se sumnja, Ž. M. dok je bio odgovorno lice privrednog društva „Caussade Semences Serbia“ iz Sremske Mitrovice je svom rukovodstvu iz Francuske, gde je sedište navedenog privrednog društva, prikrio činjenicu da je sklopio poslovni odnos sa privrednim društvom doo „Dinara“ iz Sremske Mitrovice, sa čijim odgovornim licima je, prema Zakonu o privrednim društvima, povezano po osnovu rodbinskih i tazbinskih odnosa.

Ž. M. se sumnjiči da je poslovni odnos iskoristio da kroz davanje povolјnog i povlašćenog položaja privrednom društvu doo „Dinara“ omogući da njegov tast M. K., odgovorno lice te firme, pribavi  korist u iznosu od 39.065.868 dinara za to preduzeće, na osnovu ugovora o ekskluzivnom pravu proizvodnje i prodaje robe između doo „Caussade Semences Serbia” i doo „Dinara“.

Kada je rukovodstvo u sedištu grupacije „Caussade Semences Serbia” saznalo za navedeni poslovni odnos, raskinulo je radni odnos sa Ž. M. i ostavilo mu rok od mesec dana da izvrši primopredaju posla novom direktoru, što je on iskoristio i, kako se sumnja, prikrio tu činjenicu, tako što je uz pomoć zaposlenih u ovoj firmi B. M. i N. L. proneverio menicu koja mu je poverena u radu.

Kako se sumnja, Ž. M. je navedenu menicu popunio uz pomoć D. V., unevši lažni pravni osnov i pustio istu na naplatu, po osnovu koje kriminalne delatnosti je na račun privrednog društva doo „Dinara“ prebacio iznos od 11.044.502 dinara. 

Potom su, kako se sumnja, Ž. M. i D. V. novac iz kriminalne delatnosti uveli u legalne tokove, tako što su plaćali dobavlјačima i za redovno poslovanje utrošili 7.117.187 dinara, dok je na računu doo „Dinara“ zadržan iznos od 3.927.314 dinara, znajući da je poreklom iz kriminalne delatnosti. 

Takođe, Ž. M. je, kako se sumnja, kao faktički odgovorno lice doo „Dinara“ utajio porez u iznosu od 1.773.463 dinara sačinjavanjem neistinite poslovne dokumentacije o prometu sa privrednim društvom „Caussade Semences Serbia” koji se nije desio, sa namerom da prikaže poslovne odnose sa cilјem da regularno nabavlјenu robu stavi u nelegalan promet. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.