Актуелно

СВС: Kритеријуми конкурса и начин селекције су прилагођени захтевима струке а не политичким захтевима

07.10.2022.
МУП

Ватрогасци су часни, храбри и поштени људи, пожртвовани, хумани и предани свом послу, а наш посао је да штитимо животе и имовину грађана Србије. Свакодневно свој живот излажу ризику ватрогасци свих националности у Србији, спасавајући грађане наше земље, не питајући које су националности. Тако је у Србији било увек, и тако ће бити и убудуће. Зато апелујемо на појединце, да конкурс за пријем полазника основне обуке наше јединице не користе за политичке обрачуне, нарочито у мултиетничким срединама, јер таква политизација је у најмању руку неодговорна и увредљива је за сваког ватрогасца-спасиоца у Србији.

Посао ватрогасца-спасиоца је одговоран, тежак и веома ризичан. Припадници наше јединице скоро свакодневно излажу своје и животе својих колега ризику. Наше будуће колеге чека изузетно тешка и захтевна обука која траје 17 недеља, у току које ће се на озбиљан тест ставити њихова психофизичка издржљивост, али то је само припрема и врло мали део онога што их чека кад постану потпуно равноправни чланови нашег тима. Зато су услови конкурса изузетно строги и захтевни и зато их Сектор за ванредне ситуације и МУП ни убудуће неће мењати. Kритеријуми конкурса и начин селекције су прилагођени захтевима струке, а не политичким захтевима припадника Бошњачког националног већа или било које друге политичке структуре.

Драго нам је што се сваке године велики број младих људи пријављује на Kонкурс за пријем нових припадника ватрогасно-спасилачких јединица. Ове године се на Kонкурс за пријем 300 полазника обуке пријавило седам пута више кандидата, чак 2.149 грађана Србије свих националности. Поносни смо што млади желе да буду део нашег храброг тима, али то рађа и велику конкуренцију. Међу 1.849 кандидата који нису прошли селекцију налазе се и Срби, Мађари, Румуни, припадници других националности, не само Бошњаци.

Увређени смо изјавама појединих представника бошњачке националне мањине јер за ватрогасце Србије национална, верска или родна припадност никада нису нити ће икада бити услов за пријем у нашу породицу, породицу најхрабријих и најхуманијих људи.