Aktuelno

U nastavku akcije suzbijanja iregularnih migracija uhapšena dvojica avganistanskih državlјana

23.12.2023.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije suzbijanja iregularnih migracija uhapsili su danas u blizini Graničnog prelaza Batrovci dvojicu avganistanskih državlјana za koje postoji sumnja da su članovi  organizovane kriminalne grupe koja se na teritoriji Republike Srbije bavi krijumčarenjem iregularnih migranata. 

U zajedničkoj akciji u kojoj su učestovali pripadnici Žandarmerije, Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i Službe za borbu protiv terorizma uhapšeni su Avganistanci N. A. i M. A., inače iregularni migranti, kod kojih je pronađena jedna automatska puška i 26 komada pripadajuće municije.

Uhapšenim avganistanskim državlјanima određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu za krivično delo nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastavlјaju opsežan rad na identifikaciji i pronalaženju ostalih članova ove kriminalne grupe koju uglavnom čine državlјani Avganistana. 

Od početka akcije suzbijanja iregularnih migracija koja je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića pokrenuta 27. oktobra, a kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 6.967 iregularnih migranata.

Detalјnim pretragama terena pronađeno je 38 automatskih pušaka, 13 pištolјa i 3.723 komada municije različitog kalibra.

Više stotina policijskih službenika je kontrolisalo 292.627 vozila. Podneto je 45 krivičnih prijava za krivično delo nedozvolјen prelaz državne granice i krijumčarenje lјudi, 29 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, 15 krivičnih prijava za krivično delo neovlašćeno bavlјenje određenom delatnošću, devet krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i više krivičnih prijava za druga krivična dela.

Osim toga, podneto je 787 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima i 404 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da sprovodi odlučne akcije u cilјu suzbijanja iregularnih migracija i krijumčarenja lјudi.