Актуелно

У наставку акције сузбијања ирегуларних миграција ухапшена двојица авганистанских држављана

23.12.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова у наставку акције сузбијања ирегуларних миграција ухапсили су данас у близини Граничног прелаза Батровци двојицу авганистанских држављана за које постоји сумња да су чланови  организоване криминалне групе која се на територији Републике Србије бави кријумчарењем ирегуларних миграната. 

У заједничкој акцији у којој су учестовали припадници Жандармерије, Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката и Службе за борбу против тероризма ухапшени су Авганистанци Н. А. и М. А., иначе ирегуларни мигранти, код којих је пронађена једна аутоматска пушка и 26 комада припадајуће муниције.

Ухапшеним авганистанским држављанима одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, бити приведени Основном јавном тужилаштву у Сремској Митровици.

Припадници Министарства унутрашњих послова настављају опсежан рад на идентификацији и проналажењу осталих чланова ове криминалне групе коју углавном чине држављани Авганистана. 

Од почетка акције сузбијања ирегуларних миграција која је по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића покренута 27. октобра, а којом руководи помоћник директора полиције генерал полиције Дејан Луковић, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су 6.967 ирегуларних миграната.

Детаљним претрагама терена пронађено је 38 аутоматских пушака, 13 пиштоља и 3.723 комада муниције различитог калибра.

Више стотина полицијских службеника је контролисало 292.627 возила. Поднето је 45 кривичних пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 29 кривичних пријава у вези са оружјем, 15 кривичних пријава за кривично дело неовлашћено бављење одређеном делатношћу, девет кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и више кривичних пријава за друга кривична дела.

Осим тога, поднето је 787 прекршајних пријава из Закона о странцима и 404 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Министарство унутрашњих послова наставиће да спроводи одлучне акције у циљу сузбијања ирегуларних миграција и кријумчарења људи.