Актуелно

У прва четири дана контроле возача електричних тротинета у Србији откривено укупно 87 прекршаја

20.06.2024.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у прва четири дана контроле возача електричних тротинета у Србији открили су укупно 87 прекршаја.

Од наведеног броја возача, 34 није носило заштитну бициклистичку кацигу, док 30 није имало идентификациону налепницу на електричном тротинету. Такође, 18 возача електричних тротинета није носило рефлектујући прслук на путу, двоје је превозило друга лица наведеним возилом, док се двоје возача кретало путем иако је била доступна бициклистичка стаза.

Прекршајна пријава поднета је и против возача електричног тротинета који је управљао са 0,66 промила алкохола у организму.

Од укупног броја прекршаја, највећи број учињен је на територији Полицијске управе за град Београд (23), затим у Јагодини (10), у Ваљеву (8), у Суботици и Шапцу по шест возача, док је у Новом Саду, Пожаревцу и Смедереву по пет возача електричних тротинета учинило прекршај.

По четири возача учинили су прекршаје на територији Полицијске управе у Кикинди и Новом Пазару, по три возача на територији ПУ Врање и Сремска Митровица, по двоје возача у Крагујевцу и Пироту, а један возач на територији Полицијске управе у Крушевцу.

 

Подсећамо, у саобраћају могу учествовати искључиво електрични тротинети који имају постављену идентификациону налепницу, а возачи ових возила морају да носе на глави закопчану заштитну бициклистичку кацигу.

 

Припадници саобраћајне полиције апелују на родитеље да не омогућавају деци млађој од 14 година да управљају лаким електричним возилом.