Актуелно

У акцији сузбијања еколошког криминала спречена незаконита трговина паса

20.06.2024.
МУП

У акцији сузбијања еколошког криминала, припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за сузбијање криминала УКП и Полицијске управе у Крагујевцу, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Аранђеловцу и Управом за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, спречили су незакониту трговину псима употребом фалсификованих пасоша у Републици Србији и земљама Европске уније.

Полиција је, по налогу надлежног тужилаштва, поднела кривичну пријаву против тридесетдеветогодишње жене због постојања основа сумње да је извршила кривично дело неовлашћено бављање одређеном делатношћу, док је против четрдесетпетогодишњег ветеринара поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело фалсификовање службене исправе.

Сумња се да је тридесетпетогодишња жена, дужи временски период, неовлашћено држала нелегалну одгајивачницу паса за које je прибављала фалсификоване пасоше од осумњиченог ветеринара који их је, како се сумња, издавао без уноса у централну базу Управе за ветерину. Такође, како се сумња, приликом вакцинације, није вршио микрочиповање паса. 

Министарство унутрашњих послова наставиће интензиван рад на сузбијању незаконите трговине свих врста животиња и откривању и процесуирању свих починилаца ових кривичних дела.