Актуелно

Злоупотреба службеног положаја

06.11.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са унутрашњом контролом Пореске управе, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку рада на сузбијању злоупотреба и осталих противправних радњи у оквиру поврата ПДВ-а, ухапсили су Д. Д. (1965) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Она се сумњичи да је током фебруара и марта 2022. године као запослена у Министарству финансија - Пореској управи Филијала Земун, искористила службени положај и овлашћења и невршењем своје службене дужности, приликом обављања контроле обрачунавања и плаћања пореза на додату вредност привредног друштва ''FORNAX GROUP“ ДOO из Београда, сачинила Записник о контроли наведеног привредног друштва у који је унела лажне податке.

На тај начин она је, како се сумња, омогућила да се привредном друштву чију је контролу извршила одобри и исплати незаконит повраћај ПДВ-а од стране Министарства финансија Србије у износу од 11.665.312 динара, чиме је прибављена корист наведеном привредном друштву, а у истом износу оштећен буџет Републике Србије.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 сати и она ће, уз кривичну пријаву, бити приведена надлежном тужилаштву.