Aktuelno

Zloupotreba službenog položaja

14.11.2023.
MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Poreske uprave, po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su M. R. (1968) iz Beograda, zaposlen u Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi, filijala Voždovac i B. K. (1965) iz Nove Pazove, zaposlena u Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi filijala Zemun, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni se terete da su iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, kao i nevršenjem službene dužnosti, pribavili kontrolisanim pravnim licima protivpravnu imovinsku korist, a Republici Srbiji naneli štetu u iznosu od oko 123.195.000 dinara.

Sumnja se da je M. R. u periodu od januara 2021. do decembra 2022. godine, parafiranjem odobrio tekstove zapisnika prethodno sačinjenih od strane poreskih inspektora za jedanaest kontrolisanih pravnih lica sa teritorije opštine Voždovac,  dok je B. K. od aprila 2021. do decembra 2022. godine
odobrila tekstove zapisnika poreskih inspektora za tri kontrolisana pravna lica sa teritorije opštine Zemun, iako su znali da poreski inspektori nisu preduzeli sve potrebne radnje provere, da su u zapisnicima konstatovali lažno činjenično stanje, kao i da kontrolisani privredni subjekti nisu ispunili uslove za odbitak prethodnog poreza. Na opisan način omogućili su kontrolisanim privrednim subjektima da im se odobri i isplati povraćaj PDV u iznosu od oko 123.195.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.