Актуелно

Злоупотреба службеног положаја

14.11.2023.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са унутрашњом контролом Пореске управе, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су M. Р. (1968) из Београда, запослен у Министарству финансија, Пореској управи, филијала Вождовац и Б. К. (1965) из Нове Пазове, запослена у Министарству финансија, Пореској управи филијала Земун, због постојања основа сумње да су извршили продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени се терете да су искоришћавањем службеног положаја и овлашћења, као и невршењем службене дужности, прибавили контролисаним правним лицима противправну имовинску корист, а Републици Србији нанели штету у износу од око 123.195.000 динара.

Сумња се да је М. Р. у периоду од јануара 2021. до децембра 2022. године, парафирањем одобрио текстове записника претходно сачињених од стране пореских инспектора за једанаест контролисаних правних лица са територије општине Вождовац,  док је Б. К. од априла 2021. до децембра 2022. године
одобрила текстове записника пореских инспектора за три контролисана правна лица са територије општине Земун, иако су знали да порески инспектори нису предузели све потребне радње провере, да су у записницима констатовали лажно чињенично стање, као и да контролисани привредни субјекти нису испунили услове за одбитак претходног пореза. На описан начин омогућили су контролисаним привредним субјектима да им се одобри и исплати повраћај ПДВ у износу од око 123.195.000 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.