Актуелно

Ухапшени осумњичени за удруживање ради вршења кривичних дела и прање новца

20.12.2023.
MУП

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал, припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала УКП, у координацији са Метрополитенском полицијом и Националном криминалистичком агенцијом Велике Британије, на територији Београда ухапсили су шест припадника организоване криминалне групе због постојања основа сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и прање новца.

Ухапшени су Љ. Р. (1981), за кога се сумња да је организатор ове организоване криминалне групе, као и чланови групе Е. Р. (2003), М. Р. (1955), Л. Р. (1990), И. Р. (1981) и М. Н. (1997).

Кривичном пријавом биће обухваћен и Р. Р. К. (1983), који се налази на издржавању затворске казне у Швајцарској, као и још једна особа за којом полиција интензивно трага.

Сумња се да је Љ. Р. у циљу прикривања незаконитог порекла новца који су он и Р. Р. К. противправно стекли у периоду од 2014. до 2022. године провалама у куће и станове у Енглеској и Швајцарској, у Србији организовао криминалну групу чији су чланови тим новцем куповали некретнине, скупоцене аутомобиле и финансирали луксузан начин живота на територији наше земље.

Сумња се да су шесторо ухапшених, од 2018. до 2023. године, новац стечен криминалном делатношћу лажним приказивањем чињеница о његовом пореклу уплаћивали на рачуне у банкама, куповали и продавали девизе, вршили многобројне трансакције новчаних средстава у банкама, као и да су закључили више правних послова купопродаје, поклона и зајмова у циљу прикривања незаконитог порекла имовине, и на тај начин у легалне токове убацили најмање 2.422.255 евра, иако су знали да је новац стечен криминалним активностима.

Претресом станова и других просторија које користе осумњичени пронађени су и одузети већа количина накита, луксузних ручних сатова, уметничких слика и скупоцених антиквитета, као и новац и пословна документација.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.