Актуелно

МУП: Српска полиција поштује људска права, нема злостављања миграната

22.02.2024.
МУП

Министарство унутрашњих послова, поводом снимака који су објављени у појединим медијима у вези са поступањем према ирегуларним мигрантима, истиче  да српска полиција поступа у складу са законским прописима, поштовањем начела хуманости, као и уз поштовање међународне и националне регулативе која се односи на заштиту људских права.

Република Србија од почетка мигрантске кризе ради на сузбијању ирегуларних миграција, уз апсолутно поштовање људских права, што је и препознато од стране међународне заједнице.  

У вези са спорним снимком, наглашавамо да је Управа граничне полиције добила захтев од граничних органа Северне Македоније за изјашњење у вези са два догађаја у селу Лојане на територији Северне Македоније, где су током ноћи и преподнева тог дана затечене две групе ирегуларних миграната, који су тврдили да су их српски полицајци наводно тукли, пуштали службене псе на њих који су их изуједали, након чега су их скинули у доњи веш и приморали да се пешице врате у Северну Македонију.

Српска полиција је одмах по пријему захтева извршила провере у Регионалном центру граничне полиције према Северној Македонији и утврдила да у то време на наведеном подручју није ни било наших полицијских патрола.

Наглашавамо да Управа граничне полиције у обављању послова надзора државне границе не користи службене псе нити их уопште поседује у оквиру своје организационе јединице, а да у вези са спорним догађајима нема потврде да су се десили на територији Републике Србије.

У вези са овим наводним догађајима, Управа граничне полиције затражила је додатне информације од надлежних органа Северне Македоније.

Подсећамо да од 13. јануара 2023. године, надзор државне границе између Републике Србије и Републике Северне Македоније припадници Управе граничне полиције врше уз помоћ полицијских службеника Аустрије и Мађарске, а у оквиру меморандума о трилатералној сарадњи.

Истичемо да припадници аустријске и мађарске полиције до сада нису пријавили ниједан инцидент нити злоупотребе од стране српске граничне полиције на пословима надзора државне границе.