Актуелно

Откривање кријумчарених возила – обука на граничном прелазу Ватин

24.04.2024.
МУП
Откривање кријумчарених возила – обука на граничном прелазу Ватин
Откривање кријумчарених возила – обука на граничном прелазу Ватин

Иако нису чести, случајеви кријумчарења возила преко граничних прелаза на изласку из Србије нису непознаница. Најчешће су у питању аутомобили који припадају категорији луксузних возила, велике вредности. Начини на који се ови аутомобили кријумчаре могу бити врло разнородни, а кријумчари користе разноврсне и иновативне технике за своје незаконите радње.

Да би се гранични прелази осигурали од ове врсте кривичних дела, двадесет полицијских службеника је у периоду од 15. до 19. априла 2024. године прошло кроз четвородневну обуку под називом „Откривање кријумчарених возила у систему интегрисаног управљања границом“. Обука је организована у оквиру пројекта „ЕУ подршка ефикасном управљању границом“, који финансира Европска унија. 

Главни циљ обуке био је јачање капацитета граничне полиције како би се смањио број кријумчарених возила, с намером потпуног елиминисања овог проблема. 

Кроз четири дана обуке и практичног рада на граничном прелазу Ватин (гранични прелаз према Румунији), учесници обуке су могли да се боље упознају са индикацијама и показатељима сумње у аутентичност возила, кривотворењем документације, базом података за преглед и претрагу возила, модалитетима крађе, али и савременим ОБД уређајима који пружају дијагностичке податке о самом возилу. 

Полазници су стечена знања примењивали на возилима у стварним ситуацијама граничне контроле на самом прелазу Ватин. Према њиховим речима, обука је била изузетно корисна за њихов свакодневни рад, са обиљем практичних примера из стварних ситуација.