Актуелно

МУП предузима активности усмерене на превенцију радикализације и насилног екстремизма

03.12.2019.
МУП
МУП предузима активности усмерене на превенцију радикализације и насилног екстремизма
МУП предузима активности усмерене на превенцију радикализације и насилног екстремизма

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против тероризма, у оквиру спровођења мера из Акционог плана за Националне стратегије за спречавање и борбу против тероризма за период 2017-2021, предузимају низ мера усмерених на  превенцију радикализације и насилног екстремизма који води у тероризам.

Крајем новембра ове године, припадници Службе за борбу против тероризма, одржали су предавање на скупу „Подршка превенцији насилног екстремизма и тероризма у Србији”, на коме су представнике цивилног друштва, али и удружења родитеља упознали са потенцијалним изазовима и ризицима на пољу  радикализације и насилног екстремизма.

Оснаживања организација цивилног друштва како би се спречило ширење насилног екстремизма једна је од обавеза предвиђених Акционим планом Националне стратегије за спречавање и борбу против тероризма, Заједничким акционим планом за борбу против тероризма за Западни Балкан, као и Нацртом аранжмана за спровођење Заједничког акционог плана за борбу против тероризма за Западни Балкан између Европске комисије и државних органа у Србији.

Скуп је одржан у организацији Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији.

Припадници Службе за борбу против тероризма учествовали су и на Осмом међународном сајму спорта у Београду где су одржали семинар за генералне секретаре спортских савеза Србије и спортске раднике.

У оквиру предавања предочени су разлози који су довели до доношења Националне стратегије и Акционог плана за њено спровођење, као и обавезе и дужности које проистичу из њиховог усвајања.

Посебно је наглашена потреба за укључивањем актера из свих сегмената друштва у спровођење правовремено предузетих превентивних мера којима се утиче на слабљење фактора који поспешују насилни екстремизам и радикализацију која води у тероризам.

Уз истицање активности из Акционог плана Стратегије чији је носилац Министарство омладине и спорта, наглашена је потреба за спровођењем активности којима се јачају безбедност и безбедносна култура свих учесника спортских догађања, као и активности које су у вези са повећањем промоције позитивних вредности које представљају противтежу ширењу екстремистичких идеологија, кроз спортске и едукативне програме и манифестације.